Connect with us

VIDEO/FOTO Unde va fi următorul „boom imobiliar” al Iașului

Studii și analize

VIDEO/FOTO Unde va fi următorul „boom imobiliar” al Iașului

Municipiul Iași s-a dezvoltat, în ultimii ani, în mod semnificativ spre periferie, iar această tendință va continua. Dezvoltatorii sunt într-o continuă vânătoare de terenuri libere de construcții, iar unele zone aproape că nu sunt „atacate”.

O astfel de zonă se află la intersecția Păcurari – Rediu – Copou: perimetrul care se întinde dinspre Păcurari spre Viticultori, fiind flancat de Rediu (la vest) și Grădina Botanică (la est). Deocamdată, zona este predominant cu case, dar proiectele imobiliare aprobate sau în curs de aprobare prevăd și inițiative de amploare, inclusiv ansambluri cu blocuri.

Cum arată acum perimetrul analizat de APIX.ro: infrastructură rutieră deficitară, lipsa unor utilități, unele terenuri în pantă. Totuși, investitorii imobiliari au pus ochii pe această zonă care NU este reglementată urbanistic

Ce este important de precizat: o bună parte a zonei este în intravilan extins iar actualul Plan Urbanistic General (PUG) al Iașului nu reglementează în vreun fel dezvoltarea zonei – din acest motiv trebuie făcut plan urbanistic zonal pentru fiecare parcelă unde este propusă o construcție. În lipsa unui PUG actualizat, zona are toate ingredientele pentru a se dezvolta haotic în funcție de interesele de moment ale unui dezvoltator sau altul, iar acest lucru deja se întâmplă.

În prezent, infrastructura este una deficitară cu drumuri înguste de beton și străzi de pământ. Principalele străzi sunt Viticultori (la capătul din nord), Eudoxiu Hurmuzaki (prin centrul zonei studiate, de la Viticultori până în Grădina Botanică, în zona intrării din Păcurari), Ion Nistor (o stradă care continuă – de la intersecția cu Iancu Flondor – cu drum privat spre Rediu), Dealul Zorilor (limita vestică) și Iancu Flondor (legătura cu zona Cimitirului Evreiesc și, mai departe, spre Munca Invalizilor).

Zona analizată are o suprafață totală de peste 120 hectare, fiind vorba, în cea mai mare parte, de proprietăți private: unele sunt scoase la vânzare (prețul ajunge chiar și la 80 euro/mp), pe altele deja sunt propuse proiecte imobiliare de amploare.

Legendă: (1)Gheorghe Iaciu va construi un complex 800 de apartamente, (2) – (5) sunt în special terenuri de vânzare, dar, pe alocuri, sunt aprobate proiecte pentru locuințe individuale și colective, (6)Petro Grup vrea să amenajeze peste 1.000 de apartamente

Una dintre cele mai mari proprietăți scoase recent la vânzare are acces la str. Eudoxiu Hurmuzaki (zona 4 din schița de mai sus). După ce au investit în construcția unui drum betonat prin centrul amplasamentului, proprietarii au scos la vânzare terenul aproape 2,5 hectare la un preț de circa 80 euro/mp, în total circa 2 milioane euro.

În anunțurile publicate pe site-uri de specialitate, proprietarii spun că terenul se pretează pentru construcții cu demisol, parter și patru etaje. Deși se invocă existența unui Plan Urbanistic Zonal, din informațiile APIX.ro un astfel de document încă nu este aprobat, dar nu este exclus ca actele să fie în procesul de autorizare.

Acesta este drumul construit de proprietari. De-o parte și de alta sunt terenurile (parcelate) care însumează circa 2,5 ha. Un avantaj al terenului este că se află în zona de platou. Totuși, prețul de 80 euro/mp este destul de ridicat pentru o zonă în care infrastructura este deficitară în sensul accesului spre oraș. La doar câteva sute de metri, spre Păcurari, se vând terenuri pentru case cu 50 euro/mp
Capătul drumului betonat cu vedere spre Rediu

Vizavi de acest teren se află o altă suprafață care este doar parțial intabulată (zona 4, lângă Grădina Botanică, citiți AICI detalii). Spre Viticultori, cei mai importanți proprietari sunt apropiații omului de afaceri Bogdan Cihodaru, modul în care unele terenuri din zonă au ajuns să fie deținute făcând obiectul unor cercetări.

De cealaltă parte, de la intersecția străzilor Nistor și Hurmuzaki (zona 5 din schița de mai sus), în general au fost construite locuințe individuale și locuințe colective mici. Și aici există destule terenuri de vânzare. Una dintre cele mai mari suprafețe scoase la vânzare are 4,8 hectare, iar proprietarul vrea 2 milioane euro, respectiv 42 euro/mp. Un avantaj al terenului ține de proximitatea față de oraș, dar un dezavantaj este că suprafața se află în pantă. Totuși, recent, în vecinătatea acestui teren a fost vândută o suprafață de 2,1 hectare: fostul proprietar a renunțat la un proiect cu nu mai puțin de 21 de blocuri în urma protestelor vecinilor. Noul proprietar vrea să construiască mai puține imobile și, în același timp, să scadă din regimul de înălțime.

Aceasta rută (în proprietate privată) poate deveni un drum de legătură spre Rediu, în continuarea str. Nistor, de la intersecția cu Iancu Flondor, spre Rediu, respectiv spre zona unde va fi construit complexul Petro Grup. În stânga imaginii este limita Cimitirului Evreiesc, iar în dreapta au fost construite câteva locuințe individuale, iar alte parcele de teren sunt scoase la vânzare cu 30-40 euro/mp

Nu în ultimul rând, în zona 6 evidențiată pe schița de mai sus (cunoscută ca Dealul Zorilor), va construi compania Petro Grup: peste 30 de blocuri cu 1.200 de apartamente – investiție de 60 milioane euro, unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare în sectorul rezidențial de la acest moment din Iași. În imediata vecinătate au fost construite sau sunt în construcție alte blocuri, cu precizarea că zona reprezinta limita administrativă dintre Iași și Rediu, iar o parte din imobilele din imaginile de mai jos sunt, de fapt, pe raza comunei Rediu.

Zona în care va construi Petro Grup – firmă care a început construcția unui drum betonat privat dinspre Kaufland pentru a asigura o cale de acces rapidă la amplsamentul viitorului complex, drum de care vor profita, cel mai probabil, și alți investitori din zonă
Fotografie realizată de pe str. Ion Nistor – în plan depărtat sunt blocuri de pe raza comunei Rediu
Blocuri nou-construite în zona Dealul Zorilor
Dealul Zorilor va deveni, în curând, unul dintre cartierele Iașului – pe fiecare teren liber sunt propuse construcții, în special blocuri

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Studii și analize

To Top