Connect with us

MDRAP amână UN AN luarea unei decizii pentru livrarea a 16 tramvaie la Iași

Tramvaiul ofertat de PESA (randare producător)

Proiecte publice

MDRAP amână UN AN luarea unei decizii pentru livrarea a 16 tramvaie la Iași

În timp ce Primăria Iași anunță triumfător că au fost asigurate fondurile pentru furnizarea a încă 16 tramvaie la Iași, realitatea la București pare a fi alta. Ministerul Dezvoltării a prelungit până pe 31 decembrie 2020 luarea unei decizii în evaluarea ofertei depuse de singurul ofertant participant la licitație, respectiv producătorul polonez PESA.

Amânarea deciziei vine pe nepusă masă: inițial, Ministerul trebuia să anunțe cel târziu pe 22 noiembrie 2019 dacă acceptă sau nu oferta PESA. Dar, zilele trecute, în sistemul național de achiziții publice (SICAP) a fost publicată informația conform căreia termenul pentru evaluarea tehnică și financiară a ofertei a fost prelungit până pe 31 decembrie 2020.

În orice caz, prelungirea termenului de evaluare poate fi făcută doar cu acordul ofertantului, ceea ce arată PESA a acceptat decalarea.

Licitația are deja un istoric zbuciumat: a fost lansată în ianuarie 2019 și s-a amânat de mai multe ori termenul de depunere a ofertelor. Acum, se pare că Ministerul are nevoie de 2 ani pentru a atribui contractul.

Ministerul nu a explicat de ce a luat această decizie. Cel mai probabil, prelungirea vine în contextul în care contractul de finanțare europeană nu a fost încă semnat, ci doar a fost emis un ordin prin care se creează premisele acordării finanțării.

Achiziția este pe muchie de cuțit: dacă contractul va fi încheiat abia în 2021, acest lucru înseamnă că cele 16 tramvaie trebuie fabricate și livrate rapid întrucât dacă se trece termenul de decembrie 2023 pot fi pierdute fondurile europene.

În același timp, Primăria a anunțat că a primit de la Minister o informare potrivit căreia fondurile europene pentru această achiziție au fost securizate, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 184 milioane lei, fără TVA.

Amintim că Primăria a semnat recent un alt contract pentru furnizarea a 16 tramvaie, licitația fiind adjudecată de Bozankaya (Turcia). Contractul are o valoare de 140,9 milioane lei. În acest caz, banii sunt accesați direct de municipalitatea ieșeană în cadrul Programului Operațional Regional.

Tramvaiul ofertat de Bozankaya la Iași (randare producător)

Totodată, este așteptată de la Ministerul Dezvoltării și o decizie în ceea ce privește evaluarea ofertelor la alte două licitații care, cumulat, pentru Iași înseamnă furnizarea a 44 de autobuze electrice, investiție de peste 120 milioane lei.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top