Connect with us

Miroslava emite un număr dublu de autorizații de construire față de mun. Iași

Zonă de case din Miroslava (Foto: Radu MEȘNIȚĂ)

Studii și analize

Miroslava emite un număr dublu de autorizații de construire față de mun. Iași

Comuna Miroslava continuă să se dezvolte într-un ritm alert și, uneori, numărul de autorizații de construire emise pe parcursul unei luni este mai mare decât numărul de avize pe care le eliberează Primăria Iași. De exemplu, în luna septembrie, Miroslava a emis circa 180 de autorizații. În schimb, la Iași, în septembrie, au fost eliberate puțin peste 80 de autorizații.

Până la sfârșitul lunii septembrie, respectiv pe parcursul primelor nouă luni ale anului, Iașul a eliberat 620 de autorizații, iar Miroslava un număr de 873 de avize, conform datelor centralizate de APIX.ro. În comuna limitrofă municipiului, până la sfârșitul lunii mai, avizele lunare nu au depășit pragul de 100, dar, din iunie încoace, în fiecare lună au fost emise cel puțin 125 de avize, iar recordul a fost atins în septembrie (179 avize).

Autorizațiile emise în luna septembrie în Miroslava fac referire în special la locuințe individuale la branșamente pentru construcții existente, reluări de lucrări la proiecte rezidențiale autorizate cu mai mult timp în urmă sau extinderi de rețele de utilități.

  • De cele mai multe ori, reprezentanții Primăriei Iași spun că multe documentații urbanistice depuse de solicitanți nu sunt complete și, din acest motiv, ar exista întârzieri. În plus, la serviciul de urbanism există o criză de personal, dar municipalitatea a lansat în acest an mai multe concursuri pentru ocuparea posturilor. Nu în ultimul rând, există o criză și nivelul conducerii Instituției Arhitectului-Șef, în condițiile în care actualul arhitect-șef (Raluca Mocanu) ocupă interimar această funcție. De altfel, din 2015 încoace, doar pentru o scurtă perioadă a existat un arhitect-șef titular pe post. Culmea, acesta (Alexandru Mustiață) este acum arhitect-șef în Miroslava, detașat de la Iași după ce a intrat în conflict cu primarul Mihai Chirica.

În schimb, la Iași, tot mai des sunt reclamații că există întârzieri foarte mari în gestionarea proiectelor urbanistice la compartimentele de profil. Astfel de sesizări nu vin doar de la cetățeni, ci și de la oficiali: președintele Comisiei de urbanism Iulian Nicolau a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe mesaje prin care a arătat că există foarte multe documentații urbanistice care parcurg foarte greu traseul de avizare de la nivelul Primăriei. Ultima postare a acestuia vizează faptul că în ședința ordinară de luni, 1 noiembrie, a plenului Consiliului Local vor intra doar trei planuri urbanistice zonale, proiecte despre care APIX.ro a relatat zilele trecute.

„Sunt 𝟱𝟵 𝘀𝗲𝘀𝗶𝘇𝗮𝗿𝗶 de documentații de urbanism întârziate, rămase fără răspuns, transmise doar de mine Direcției de Arhitectură: 32 PUZ (diferite stadii), 12 Certificate de urbanism, 15 Autorizații de construire. Numărul real al documentațiilor întârziate 𝗻𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝘂𝗻𝗼𝘀𝗰𝘂𝘁!”, scria Nicolau într-o postare pe 21 octombrie.

Cum arăta situația autorizațiilor de construire emise de Primăria Iași în anii trecuți, tot pe perioada primelor 9 luni ale fiecărui an:

  • 2020 – 761 autorizații emise
  • 2019 – 1.112 autorizații emise
  • 2018 – 995 autorizații emise
  • 2017 – 973 autorizații emise
  • 2016 – 864 autorizații emise
  • 2015 – 1.001 autorizații emise

După cum se poate observa, la Iași avem, în comparație cu ultimii ani, un număr minim istoric de autorizații emise în perioada ianuarie – septembrie 2021. Nici măcar în perioada crizei economice numărul de avize nu era atât de mic. De exemplu, în ianuarie – septembrie 2009 au fost emise 1.172 autorizații, iar în perioada similară a anului 2010 un număr de 1.012 avize.

Articole din categoria Studii și analize

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top