Connect with us

O nouă încercare de a vinde activele Lactis: deși este în faliment, firma are profit anual

Local

O nouă încercare de a vinde activele Lactis: deși este în faliment, firma are profit anual

Bunurile Lactis sunt din nou scoase la licitație, într-o procedură care va avea loc pe 16 ianuarie: prețul de pornire este același ca acum câțiva ani: 38,4 milioane lei. Lactis a intrat în faliment în 2016, iar lichidatorii încearcă să vândă activele încă de acum 3-4 ani. În schimb, Lactis obține profit anual din închirierea de spații.

Sediul Lactis pe bld. Metalurgiei nr. 8: pe un teren cu o suprafață de 1,6 hectare se află construcții precum clădiri administrative, magazii, spălătorie, bazine, posturi de echipamente electrice etc. Prețul de 38,4 milioane lei nu cuprinde TVA.

Chiar dacă este în faliment din anul 2016, indicatorii financiari ai societății sunt pozitivi: de exemplu, în 2022, Lactis SA a avut o cifră de afaceri de 1,8 milioane lei și un profit de circa 150.000 lei, la un număr mediu de 5 angajați. Veniturile Lactis sunt constituite exclusiv din închirierea spațiilor scoase la vânzare.

Datoriile către stat, la finalul anului 2023, ajungeau la aproape 20 milioane lei, iar printre creditori se numără inclusiv Primăria Iași, cu aproape 400.000 lei. În anul 2023, au fost organizate patru licitații pentru vânzarea activelor, proceduri similare având loc anual în ultimii aproape 15 ani (încă de la momentul în care societatea se află în stare de insolvență). În 2019, bunurile au fost scoase la vânzare cu un preț de pornire de 28 milioane lei, dar, ulterior, a fost făcută o reevaluare a activelor, iar suma a crescut semnificativ.

Anul trecut, Lactis avea înregistrate aproape 100 de contracte de închiriere pentru spațiile pe care le deține, iar veniturile lunare medii se apropie de pragul de 200.000 lei. Sunt spații cu o suprafață totală de cirac 4.500 mp.

  • În 1989, Lactis SA, un fost brand al Iașului, număra 1.000 de angajați. Devalizarea societății a început după anul 2003, când bunurile Lactis (utilaje, spații de desfacere, echipamente etc.) au fost scoase la vânzare la prețuri derizorii. Citește un articol despre devalizarea societății în „Ziarul de Iași” [articol din 2007]. Lactis a fost înființată în anul 1977 și a fost prima fabrică de profil unde a fost introdusă metoda de ambalare a laptelui în pungi de plastic.
Situația financiară anuală a Lactis, după momentul intrării în faliment

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top