Connect with us

Palas Campus și-a deschis porțile: investiție de 120 milioane de euro și 5.000 de angajați

Investiții private

Palas Campus și-a deschis porțile: investiție de 120 milioane de euro și 5.000 de angajați

Complexul Palas Campus a fost inaugurat astăzi în prezența ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec, a premierului Nicolae Ciucă și altor membri ai guvernului, precum și a liderilor administrativi ai Iașului. Investiția a avut o valoare de peste 120 milioane euro și a fost derulată în perioada iulie 2020 – aprilie 2023.

Cu 54.000 mp de birouri clasa A, Palas Campus găzduiește nume mari din industria IT consacrate la nivel mondial: Amazon, Microsoft sau AMD. În total, sunt 13 companii multinaționale care fac din Iași un „hub regional de inovație”, după cum spun oficialii companiei Iulius. În cadrul firmelor sunt angajați 5.000 de ingineri în IT & automotive. Pe lângă spațiile de birouri, 6.000 mp de spații sunt dedicate restaurantelor și serviciilor, facilități pentru conectivitate și mobilitate alternativă.

„Am început Palas Campus când ne confruntam deja cu provocările pandemiei, într-o piață office în expectativă. Acum, ne primim partenerii în noua clădire, pe cele 13 companii de renume mondial, cu birouri dedicate pentru peste 5.000 de talente locale din industria creativă și automotive, ce realizează de aici programare cu impact în viitorul business-urilor, siguranței și calității vieții în general. Este un proiect atractiv, inedit din mai multe perspective, cu o misiune orientată spre dezvoltarea și susținerea orașului, o atenție accentuată acordată sustenabilității și cu premiere la nivel național atinse pe această direcție. Un proiect care a adus la Iași primele sedii din regiune ale unor companii puternice și a susținut dezvoltarea celor care sunt deja prezente în polul regional de business crescut, în ultimul deceniu, la Palas Iași”, a spus, în discursul său, Iulian Dascălu, președintele Iulius.

Palas Campus este o continuare a primului proiect mixed-use de regenerare urbană din România – Palas Iași-, din imediata vecinătate, beneficiind de multiplele funcțiuni ale ansamblului. O investiție de peste 320 milioane de euro, Palas Iași înseamnă o comunitate de business regională, cu 7 clădiri de birouri clasa A (75.000 mp – 60 de companii, 9.000 angajați); principala destinație de shopping și entertainment din nord-estul țării (63.000 mp – 270 de branduri, servicii, restaurante și cafenele concept); o grădină urbană de 5 hectare, care găzduiește zeci de evenimente anual și facilități de petrecere a timpului liber.

„Revin la Iaşi după 15 ani. Iaşul a devenit un hub atractiv important pentru companiile americane, cu o forţă de muncă foarte bine pregatită şi amplasare strategica. Acesta este un sediu impresionant. Felicitari inginerilor, arhitectilor şi dezvoltatorilor care au construit aceasta cladire modernă”, a declarat ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

În total, hub-ul de business dezvoltat în centrul Iaşului de compania IULIUS, în Palas Campus și Palas Iași, integrează 8 clădiri şi 130.000 mp de birouri clasa A, care găzduiesc peste 70 de companii din cele mai dinamice și creative sectoare, sporind atractivitatea Iașului și poziția sa de lider regional în domeniul tehnologiei și inovației.

„Noul sediu va constitui un centru de inovație pentru peste 2.000 de colegi care inventează noi tehnologii interesante în materie de cloud computing, machine learning, information security și data analysis. Acest campus ultramodern ne va asigura la Iași un cămin extraordinar și reprezintă un nou moment marcant pentru angajamentul nostru față de România”, a declarat, la rândul lui, Cristian Josan, managerul general al Amazon.

Palas Campus este închiriat integral şi include companii multinaţionale din domenii precum IT, automotive şi asigurări, care totalizează peste 5.000 de angajaţi:

 • Amazon Development Center Romania – centrul de cercetare și dezvoltare al companiei Amazon
 • AMD – Advanced Micro Devices – companie americană producătoare de semiconductori, care proiectează soluții de calcul adaptive și de înaltă performanță
 • Allianz-Ţiriac – parte din grupul german Allianz, cea mai valoroasă marcă de asigurări din lume
 • Cognizant Softvision – unul dintre cei mai mari angajatori din domeniul ingineriei software din România și parte din Cognizant, compania globală de servicii profesionale și de IT
 • Expleo – companie globală din domeniul ingineriei, al tehnologiei și consultanței, cu sediul în Franța
 • HELLA România – furnizor internațional din domeniul automotivelor, sub umbrela brandului FORVIA
 • HEITS.digital – start-up tech din Cluj, specializat în soluții AI și Machine Learning
 • HTEC Group – companie globală de consultanță, inginerie software și dezvoltare de produse digitale
 • Microsoft – companie americană, cel mai mare producător de software din lume
 • Profidata Dev – companie elvețiană care livrează soluții software și servicii pentru industria financiară
 • Safeguard Global – companie americană specializată în servicii de HR şi payroll
 • Visma Software România – (companie originară din Norvegia) furnizor de produse software pentru automatizarea și gestionarea proceselor de management în afaceri
 • Bandwidth – companie globală de comunicații

Dublă certificare green şi panouri fotovoltaice

Asemenea altor proiecte de regenerare urbană realizate de compania IULIUS, Palas Campus are o puternică amprentă verde. În 2021, clădirea a beneficiat de primul credit verde acordat unei companii românești de către IFC (International Finance Corporation, membră a Grupului Băncii Mondiale), în valoare de 72 milioane de euro.

Palas Campus a fost construit cu respectarea principiilor celor mai ridicate standarde de sustenabilitate aplicabile clădirilor verzi, fiind unicul proiect din România care se află în dublu proces de certificare green:

 • EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) din partea IFC; certifică atingerea unor parametri de economisire a resurselor și eficiență în operare;
 • LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al US Green Building Council; certifică sustenabilitatea în proiectare, construcție și operare.

O premieră o reprezintă şi terasele verzi amenajate la înălţime, la etajul patru. De asemenea, Palas Campus beneficiază şi de peste 1.200 de panouri fotovoltaice montate pe acoperiş, cu o putere instalată de 500 kWp.

Alte elemente green care susțin sustenabilitatea Palas Campus:

 • peste 4.500 mp de spaţii verzi, o investiție de 2,8 milioane de euro
 • peste 200 de arbori plantaţi şi 7.000 de arbuști
 • piste de ciclism de aproape 650 de metri
 • circa 500 de spații pentru biciclete și șase vestiare dotate cu dușuri
 • 16 staţii de încărcare pentru automobile electrice

Soluții pentru mobilitate alternativă și parcare subterană

Chiriașii din Palas Campus beneficiază de o parcare subterană pe două niveluri, cu 625 de locuri, care a presupus o investiție de peste 33 milioane de euro.

Pentru a spori conectivitatea zonei Sf. Andrei, cinci străzi adiacente au fost fie lărgite, fie modernizate (Sf. Andrei, Trei Ierarhi, Iancu Bacalu, Buznea, Tănăsescu). În plin proces de amenajare se află o nouă arteră de circulație, cu sens unic, care va conecta Bulevardul Anastasie Panu de strada Sf. Andrei. Aceasta va avea 220 metri lungime şi două benzi de circulaţie. Pentru lucrările privind infrastructura au fost alocate peste 4,5 milioane de euro.

Investiția în Palas Campus va genera anual peste 780.000 de euro din impozitul pe clădire şi terenuri. Totodată, în timpul lucrărilor, contribuțiile directe la bugetul statului au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro prin taxe, autorizații şi avize.

Palas Campus face parte dintr-un plan mai amplu de reconfigurare a zonei Sf. Andrei. Compania IULIUS va continua dezvoltările de regenerare urbană din zona centrală a Iașului cu proiectul rezultat în urma concursului internațional de arhitectură organizat în 2022, precum şi cu alte investiţii de impact.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top