Investiții private
Peste 30 de turbine eoliene vor fi instalate pe raza a două comune ieșene
Două firme, cu același acționarat, vor să amenajeze un parc eolian pe raza a două comune din Iași, parc care va avea un număr total de 31 de turbine eoliene cu o putere totală de 130,2 MW. Estimările arată o investiție de peste 200 milioane euro.
Turbinele vor fi de tip Vestas cu o înălțime de 105 metri, iar locul ales de investitori constă în comunele Românești și Dumești. Din informațiile APIX.ro, firmele sunt în fază avansată de obținere a tuturor avizelor necesare amenajării parcului eolian.
- Citește și Un nou parc eolian, cu 12 turbine, la 8 km de Pașcani: în proiect este implicat un fost senator PSD
Cât costă o turbină eoliană
Potrivit energy.gov, costul unei turbine Vestas este de circa 3,3 milioane euro, ceea ce face ca doar achiziția turbinelor să fie de aproximativ 100 milioane euro. Conform aceleiași surse, amenajările și punerea în funcțiune, pentru un parc eolian de anvergura celui propus la Dumești și Românești, ar duce investiția totală la un cuantum de peste 200 milioane euro.
Suprafața totală a terenurile unde vor fi instalate turbinele ajunge la aproape 160 hectare, fiind vorba despre parcele deținute în baza unor contracte de constituire a dreptului de superficie.
- Citește și Nemții construiesc un parc eolian la Iași
Potrivit surselor APIX.ro, Semnal Media SRL și GTX Power sunt aliate în cadrul acestei investiții, firmele având aceiași acționari, la instituțiile avizatoare fiind depuse două proiecte:
- 22 de turbine în extravilanul comunelor Dumești și Românești
- 9 turbine în comuna Românești
„Fiecare dintre turbine are o capacitate de 4,2 MW, înălțimea maximă a turnului turbinei fiind de 105 metri pe care se montează nacela cu palele având un diametru de 150 metri”, se arată în documentațiile obținute de APIX.ro.
Accesul la zona cu 22 de turbine este propus din DN28 și drumul județean DJ282D, în timp ce la zona de parc cu 9 turbine accesul este doar dinspre DJ282D.
În cadrul investiției sunt incluse drumuri de exploatare agricolă care vor constitui cale de acces rutier pentru:
- transportul turbinelor eoliene, componentelor stației de transformare, a componentelor auxiliare, precum și a materialelor de construcție necesare realizării fundațiilor și platformelor tehnologice în cadrul etapei de construcție
- transportul diverselor componente tehnice și a materialelor de construcție în cadrul etapei de operare și mentenanță a investiției eoliene
„Stația de transformare propusă va deservi ambele parcuri eoliene și va fi amplasată în comuna Dumești”, se mai arată în documentație.
Indicii caracteristici pentru fiecare dintre cele 31 de turbine Vestas:
- suprafața construită desfășurată este de 225 mp
- suprafața construită la sol este de 225 mp
- înălțimea pilonului metalic – 105 m
- înălțimea totală – 180 m
- diametrul rotorului – 150 m
- putere instalată – 4,2 MW
„Obiectivul va funcționa complet automatizat, fără a necesita prezența personalului de exploatare. Zonele de acces ale generatoarelor eoliene vor fi monitorizate continuu prin intermediul unor sesizoare de prezență și instalație de camere video, conectate prin Internet”, se precizează în documentele consultate de APIX.ro.
Lungimea întregii rețele de transport energie va fi de circa 15 km, iar lungimea traseului de cablu va depăși 35 km.
Cum funcționează o turbină eoliană
- Turbina eoliană este echipamentul care asigură transformarea forței vântului în energie electrică. Aceasta este echipată cu un rotor paletat cu trei pale echidistante, dispuse pe butucul rotorului, care sunt puse în mișcare de rotație de forța vântului. Viteza de rotație a palelor este direct proporțională cu viteza masei de aer, cu densitatea aerului și implicit cu temperatura aerului care străbate rotorul. Mișcarea rotorului este transmisă prin intermediul unui reductor generatorului de curent electric care, în funcție de caracteristicile constructive, generează curent electric la anumiți parametri. Curentul electric generat de ansamblul turbină-generator este apoi trimis în rețeaua națională de energie electrică prin intermediul unei stații de transformare – este principiul de funcționare a turbinei explicat în documentațiile depuse la instituțiile avizatoare.
Cine se află în spatele afacerii
Proiectele sunt propuse spre autorizare de către firmele Semnal Media și GTX Power, ambele având același administrator, în persoana lui Lorent Romică. Acesta este administrator și la firma Nord Wind Power, societate despre care Ziarul Financiar a scris, la începutul anului, că are în plan să înceapă, în 2022, lucrările la un parc eolian în comuna Dumești. ZF.ro și-a construit atunci textul având la bază informația că Nord Wind a primit un aviz tehnic pentru racordarea unui parc eolian la sistemul național. Toate cele trei firme au același administrator, așa cum am menționat, precum și același sediu social.
Proiectele prezentate acum de APIX.ro confirmă și detaliază informațiile ZF. Beneficiarul real al companiei este un senator PNL din Galați (George Scarlat), acesta declarând la începutul anului că investiția în parcul eolian va fi implementată de către companii mai mari, fără a detalia. Astfel, cel mai probabil, după ce proiectele vor avea toate actele în regulă, investiția va fi derulată de către alți beneficiari cu acces la resursele financiare necesare construirii unui parc eolian de o asemenea anvergură.