Connect with us

Petiție: aproape 20.000 de oameni solicită înființarea Parcului Natural „Codrii Iașilor”

FOTO: Codrii Iașilor

Spații verzi

Petiție: aproape 20.000 de oameni solicită înființarea Parcului Natural „Codrii Iașilor”

O petiție inițiată în mediul online de grupul civic „Codrii Iașilor” a atras aproape 20.000 de semnături pentru înființarea unui Parc Natural care să cuprindă pădurile din jurul Iașului – zona Bârnova – Repedea. Declararea ca parc natural ar putea limita, dacă nu chiar stopa, tăierile masive de arbori.

Petiția este adresată președintelui Klaus Iohannis (i se solicită oferirea înaltului patronaj), ministrul Mediului, președintelui Consiliului Județean și Romsilva. Petiția poate fi semnată la ACEST LINK.

Potrivit petiției, amenajamentul silvic trebuie refăcut până la definitivarea procesului de desemnare a Parcului Natural în așa fel încât să urmărească punctele de mai jos, care vor fi apoi preluate de Parc:

  • Introducerea în protecție / protecție strictă a minim 50% din pădurile Pădurii Bârnova – Repedea, prioritizând vecinătatea orașului și parcelele cu păduri bătrâne sau care au depășit vârsta de exploatare, cele cu valoare recreativă sau pentru biodiversitate mare precum și benzi de 100m stânga dreapta traseele turistice marcate
  • Păstrarea arborilor seculari, remarcabili, pe picior inclusiv în parcelele în care se exploatează pentru rolul identitar și în conservarea habitatelor. Identificarea acestora trebuie făcută transparent și public, iar procesul de marcare a arborilor pentru APV-uri trebuie să includă măsuri care să prevină tăierea lor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani
  • Promovarea activităților recreative responsabile, cu impact minim, în sit, desemnarea de noi trasee turistice pentru plimbare și biciclete

„Iașiul este primul județ din țară care a ajuns la 1.000.000 de locuitori. Aglomerarea urbană din jurul orașului Iași comasează 500.000 dintre aceștia, fiind astfel a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară, din păcate și una dintre cele mai poluate. Acești oameni au nevoie de natură pentru recreere, de o oază de verdeață și aer curat lângă orașul lor, nu de lemn exploatat și urme de TAF-uri!”, se arată în petiția inițiată de Codrii Iașului, sprijinită de Agent Green și mai multe organizații civice locale și naționale.

În petiție se arată că pe zona propusă pentru a deveni Parc Natural se suprapun doua sit-uri Natura 2000, ceea ce îi atestă valoarea pentru conservarea biodiversității și pentru mediu. Sunt specii protejate, unele nou descoperite pentru România în ultimii ani.

„Ghinionul lor (ieșenilor, n.r.) este că această pădure este exploatată în regim de producție, strict economic, pe 99% din suprafață. Iar pericolul iminent este amenajamentul silvic în vigoare, aflat în anul 3 din 10, care deja a stârnit revolta ieșenilor prin amploare și agresivitatea tăierilor. Arbori multi-seculari, cu o valoare inestimabilă pentru ieșeni, pentru biologi, au fost puși la pământ, uneori pentru a fi transformați în lemn de foc. Mai mult, până anul trecut administratorii nu au făcut nimic pentru accesul recreativ în pădure, ba chiar l-au descurajat”, se mai precizează în petiție.

Pentru astfel de motive, inițiatorii spun că zona Bârnova – Repedea trebuie declarată de urgență Parc Natural pentru a putea fi oprit „dezastrul actual”.

„Directorul Romsilva Direcția Silvice Iași trebuie să propună anularea sau modificarea amenajamentului în vigoare, Ministrul Mediului să aprobe prin ordin de ministru anularea sau schimbarea amenajamentului. Apoi, trebuie conferită protecția meritată de această zonă și de ieșeni. Parcul Natural, cu o zonare, o administrație dedicată, formată nu doar din silvicultori, cu un consiliu științific asigură atât protecția mediului cât și crearea unei infrastructuri pentru recreere cu impact minim”, sunt pașii pe care grupul „Codrii Iașilor” îi propun pentru îndeplinirea acestui deziderat.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Spații verzi

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top