Connect with us

Polițiștii rutieri și două secții se mută în casă nouă: au început lucrările la noul sediu

Proiecte publice

Polițiștii rutieri și două secții se mută în casă nouă: au început lucrările la noul sediu

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) va cheltui 1,9 milioane lei pentru a operaționaliza o clădire din Calea Chișinăului, peste drum de Silk District, imobil care, înainte de a ajunge la polițiști, a făcut obiectul unei tranzacții suspecte.

Este vorba despre imobilul achiziționat, în 2009, de către Oficiul de Cadastru Iași de la omul de afaceri Michael Nseir cu o sumă de aproape 3 milioane euro – presa a catalogat tranzacția, la acea vreme, drept unul dintre cele mai „tunuri” financiare girate de politicieni. După tranzacție, de clădire s-a ales praful: Oficiul de Cadastru nu a funcționat niciodată în imobilul respectiv.

O imagine recentă din interiorul clădirii

În schimb, IPJ a solicitat în mai multe rânduri spații în care să-și mute parte din activitate, încă din urmă cu 4-5 ani ei invocând faptul că trebuie relocate unele secţii de poliţie urbană, serviciul rutier, o serie spaţii de lucru pentru poliţişti şi arhiva, așa cum APIX.ro a mai relatat în trecut.

În 2022, clădirea a fost transferată de la Cadastru la Ministerul Afacerilor Interne și în administrarea IPJ Iași. În primăvara acestui an, IPJ a lansat o licitație pentru reparații curente: arhitectură, instalații electrice, instalații sanitare, instalații termice și lucrări de reparare a instalațiilor de curenți slabi.

O altă imagine care arată starea deplorabilă în care a ajuns clădirea

La licitație au participat patru ofertanți: Tech Confort (Iași), Bucovina Darius Construct (Suceava), Universal Construct Business (Iași) și Ozicon (Galați). Procedura s-a desfășurat într-un mod firesc și exemplar, în contrast puternic cu toate licitațiile de lucrări pe care le organizează autoritățile locale și județene: pe 18 aprilie au fost deschise ofertele, pe 26 aprilie a fost finalizată evaluarea ofertelor, pe 10 mai a fost anunțat câștigătorul, iar pe 19 mai a fost semnat contractul.

În perioada 18 aprilie – 19 mai, au fost 20 de zile lucrătoare în care polițiștii ieșeni au reușit să evalueze ofertele și să semneze contractul: un record pentru Iași, având în vedere întârzierile majore cu care autoritățile ieșene sunt obișnuite din motive mai mult sau puțin știute.

Mai mult, în scurt timp, Tech Confort a început organizarea de șantier și a demarat efectiv lucrările. Față de valoarea estimată de IPJ (2,4 milioane lei), contractul a fost semnat pentru suma de 1,9 milioane lei. Astfel, o clădire care a costat 3 milioane euro în 2008 va fi adusă în stare de funcționare cu mai puțin de 400.000 euro, în condițiile în care, acum 10-12 ani, Oficiul de Cadastru invoca costurile mari pentru a operaționaliza clădirea (!).

Lucrările la noul sediu au început recent

În caietul de sarcini aferent licitației, consultat de APIX.ro, se arată că, odată ce va fi adusă în stare de funcționare, clădirea va găzdui Serviciul Rutier, Secția 4 (acum în Tătărași) și Secția 5 (acum în Bucium). Activitățile vor fi relocate până la finalul acestui an.

„În clădirea C1 se propune realizarea unor spații de birouri, săli sedintă, camere depozitare/arhivă, spații de relații cu publicul, spațiu pentru centrala termică(la parter), cameră tehnică curenți slabi(etaj I), grupuri sanitare, spații de circulație comună(holuri și casa scării). În clădirea C2 se propune realizarea unor spații de relații cu publicul. Terenul din incinta imobilului se propune a fi amenajat exclusiv pentru parcări auto, concomitent cu refacerea tuturor împrejmuirilor, mai puțin zonele din aliniamentul stradal”, se precizează în caietul de sarcini, consultat de APIX.ro.

Corpul C2, din spatele clădirii principale, va fi dedicat exclusiv relațiilor cu publicul
Pe aici se va intra în clădirea care va adăposti Serviciul Rutier și două secții

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top