Connect with us

Primăria face 16 blocuri. Investiția va fi amortizată în 250 de ani

Terenul pe care va construi Primăria Iași (foto: Google Earth)

Proiecte publice

Primăria face 16 blocuri. Investiția va fi amortizată în 250 de ani

Municipalitatea va construi 16 tronsoane de bloc cu 288 de apartamente. Este primul proiect public de anvergură, în zona imobiliară, pe care vrea să-l deruleze Primăria de după Revoluție. Amplasamentul este în zona Grădinari, unde autoritatea locală deține peste 3 ha de teren. Investiția, de peste 66 milioane lei, se va amortiza în peste 250 de ani, ținând cont de nivelul actual al chiriilor practicate de Primărie.

Amplasamentul blocurilor (Google Earth, prelucrare Apix)

Primele patru tronsoane de bloc, ce cuprind 36 de apartamente, au fost deja scoase la licitație. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 11,3 milioane lei, iar câștigătorul procedurii va fi desemnat cel târziu în toamna acestui an. Licitația cuprinde atât proiectarea, cât și execuția blocurilor, astfel că termenul de finalizare este de 30 de luni.

Motivele invocate de Primărie pentru derularea investiției:

  1. cererea de locuințe în continuă creștere în momentul de față în Municipiul Iași
  2. condițiile improprii de locuire pentru un număr semnificativ de familii tinere
  3. calitatea relativ nesatisfăcătoare a unui număr mare de locuințe colective realizate anterior și condițiile dificile de intervenție pentru reabilitarea lor
  4. necesitatea asigurării unui standard crescut al calității, al condițiilor de locuire

Cele 16 tronsoane de bloc vor cuprinde 144 apartamente cu o cameră, 112 apartamente cu două camere și 32 de apartamente cu 3 camere. Aria construită va fi de 5.094 mp, iar aria desfășurată de aproape 24.000 mp, în timp ce aria utilă de 15.120 mp.

În studiul de fezabilitate este recomandat ca investiția să se deruleze pe trei ani. Fondurile sunt asigurate în integralitate de la bugetul local. În total, este vorba despre peste 66 milioane lei (circa 15 milioane euro).

Amplasarea celor 16 tronsoane de bloc (cu galben sunt primele patru tronsoane care deja au fost scoase la licitație pentru execuția lucrărilor):

Deocamdată, șefii Primăriei nu au clarificat cine va beneficia de locuințele sociale: dacă vor fi actuali chiriași ai municipalității evacuați din imobile cu risc de prăbușire sau dacă vor fi familii care se află pe listele de așteptare pentru o locuință. În prezent, există mii de cereri pentru spațiile locative ale Primăriei, iar unele dosare sunt vechi de aproape 20 de ani. Toți cei care au dosare depuse trebuie să le actualizeze în fiecare an până la sfârșitul lunii septembrie, altfel își pierd locul pe lista de prioritate. Municipalitatea gestionează un fond locativ de peste 3.000 de locuințe, dar, în prezent, nu deține o situația exactă privind gradul de ocupare.

Chiriile care vor fi solicitate de Primărie:

Apartament 1 cameră: 55 lei

Apartament 2 camere: 87 lei

Apartament 3 camere: 127 lei

Estimările municipalității arată că, în primul an de exploatare, va încasa 260.736 lei din chirii. La acest nivel, investiția Primăria se va amortiza în peste 250 de ani.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top