Connect with us

SIDU a fost aprobată de Consiliul Local: proiectele Iașului pe 15 ani

Vedere aeriană (partea de vest a Iașului)

Proiecte publice

SIDU a fost aprobată de Consiliul Local: proiectele Iașului pe 15 ani

Strategia Iașului pe următorii 15 ani a fost aprobată de către Consiliul Local (CL). În ciuda faptul că documentul trasează principalele direcții de dezvoltare ale orașului până în 2030, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) nu a iscat dezbateri în CL. Documentul a fost aprobat în doar câteva secunde. Specialiștii Primăriei au avut pregătită o prezentare, dar viteza cu care consilierii au trecut peste proiect a dus la anularea acestui moment.

SIDU stabilește opt direcții de dezvoltare: competitivitate prin inovare, Iaşi – un oraş al conexiunilor, o comunitate puternică, Iaşi – patrimoniu viu, armonie cu natura, excelenţă în educaţie, Iaşi – oraş internaţional şi un management urban performant.

Printre proiectele selectate de municipalitate se numără realizarea de parcuri industriale, creşterea accesibilităţii Aeroportului Internaţional, extinderea zonei pietonale în centrul oraşului, refacerea infrastructurii rutiere, realizarea de centre tehnologice, înfiinţarea de centre pentru sprijinirea antreprenorilor, reabilitarea de linii de tramvai, reorganizarea circulaţiei în unele zone ale oraşului, construirea de pasaje rutiere, achiziţionarea de autobuze şi tramvaie, gestionarea transportului public la nivel metropolitan sau crearea de parcări.

Comunele din Zona Metropolitană Iași (ZMI) au înaintat peste 300 de proiecte. Cu toate că cele 18 autorităţi locale au propus peste 300 de proiecte, mai bine de jumătate dintre acestea aparţin de patru primării: Victoria (60), Miroslava (57), Holboca (27) şi Rediu (27). În general, proiectele propuse de autorităţi fac referire la modernizări de drumuri, extinderi de reţele electrice, alimentari cu apă şi caz, construire de săli şi terenuri de sport, amenajarea de cămine culturale, refacerea de şcoli/grădiniţe/creşe şi economie socială.

În lipsa SIDU, Primăria nu ar fi putut accesa fonduri europene pe axa de mobilitate urbană din cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, unde poate atrage o sumă „rezervată“ de circa 58 milioane euro. O bună parte dintre acești bani va merge pentru reabilitarea liniei de tramvai spre Dancu, conform reprezentanților municipalității.

Vedeți Prezentare Consultare Publica SIDU PROIECTE V2

Apix.ro va lansa, la mijlocul lunii iulie, un site dedicat SIDU pentru ca toate persoanele interesate să consulte documentul strategic într-un mod interactiv. Până atunci, vă invităm să parcurgeți conținutul altui document important de dezvoltare, respectiv Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) care poate fi accesat AICI.

Principalele proiecte incluse în SIDU:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top