Proiecte publice
Primăria Iași intră în 2024 fără constructor la Colegiul Pedagogic: licitația a fost lansată de 9 luni, iar o nouă contestație a fost admisă
Iasicon a câștigat încă o bătălie, a doua, în „lupta” pentru restaurarea clădirii monument istoric în care are sediul Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”: firmei i-a fost admisă contestația, iar Primăria Iași este obligată, din nou, să facă remedieri.
Controversele s-au ținut lanț de licitația organizată de Primărie: în iulie declara Iasicon câștigător (în etapă intermediară) în condițiile care celelelalte trei oferte erau catalogate drept „inadmisibile”, în august, ca prin farmec, toate ofertele devin admisibile, iar, în septembrie, municipalitatea declara Grup Construcții Est drept câștigător.
În octombrie, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) dă dreptate Iasicon la o primă contestație depusă. Primăria reevaluează ofertele și declară, în noiembrie, același câștigător – Grup Construcții Est. Iasicon depune din nou contestație și, din nou, CNSC îi dă dreptate, hotărârea forului urmând a fi publicată. Deocamdată, este cunoscută doar soluția pe scurt – „admite contestația și dispune remedierea”.
Principale aspecte sesizate de Iasicon, în cea de-a doua contestație, vizau: oferta câștigătorului era expirată la momentul emiterii raportului de procedură, unul dintre subcontractanții acestuia a intrat în stare de insolvență (potențial motiv de excludere de la licitație), fals în declarații (evitarea de către câștigător în a furniza anumite informații către Primărie) și existența unui document constatator negativ (un astfel de act atestă executarea neconformă a unui contract anterior de achiziţie publică şi nu permite participarea la licitaţii).
Între timp, Primăria întârzie și cu amenajarea școlii modulare – deși inclusiv primarul Mihai Chirica declara (vara trecută) că această școală temporară va putea fi realizată până la finalului anului în curs, abia pe 21 decembrie Consiliul Local a aprobat devizul în ceea ce privește amenajarea infrastructurii necesare (platformă betonată și utilități).
Școala modulară va fi formată din circa 160 de containere – în acest sens, Colegiul a semnat, încă de la începutul lunii septembrie, un contract cu firma Trident, dar amenajările nu au putut fi începute. Costurile pentru amenajarea acestei școli ajung la peste 10 milioane lei. Containerele vor fi montate în curtea Colegiului Pedagogic, iar elevii ar urma să învețe în acestea timp de cel puțin trei ani.