Connect with us

A fost stabilit câștigătorul licitației pentru restaurarea Colegiului Pedagogic: contract de 70 milioane de lei

colegiul pedagogic iasi

Repere istorice

A fost stabilit câștigătorul licitației pentru restaurarea Colegiului Pedagogic: contract de 70 milioane de lei

Primăria Iași a stabilit câștigătorul licitației pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, iar, în situația în care nu vor exista contestații, contractul de lucrări poate fi semnat la începutul săptămânii viitoare. Termenul de execuție este de 36 de luni. Imobilul este monument istoric și are o vechime de peste 120 de ani.

Procedura a fost câștigată de o asociere de firme conduse de Grup Construcții Est, și din care mai face parte Ștef Invest. Prima societate menționată are în portofoliu și alte proiecte de restaurare a unor monumente istorice, precum Catedrala Catolică din centrul Iașului, Spitalul Socola, Palatul Calimachi (UMF) și Biserica Banu.

Grup Construcții Est a avut câștig de cauză în fața unor firme ca Iasicon, Conest, Katar Conneg sau Mădbeton (ultimele două făcând parte din aceeași asociere), toate aceste companii, și în special Conestul, având și alte contracte semnate anterior cu Primăria Iași, în timp ce Grup Construcții Est se află la primul contract de o asemenea amploare cu municipalitatea.

Fondurile pentru restaurarea clădirii Colegiului Pedagogic sunt asigurate de către Guvern, prin intermediul unui program național de restaurare a imobilelor cu risc seismic și în care funcționează școli. Pe perioada lucrărilor la Colegiu, parte dintre elevi vor susține cursurile în așa-numita „școală modulară”: în maximum 90 de zile, firma Trident din Iași va amplasa 120 de containere în care vor funcționa 33 de săli de clasă, costurile totale de închiriere (pentru 36 de luni) fiind de circa 5 milioane lei (inclusiv TVA).

În primăvara acestui an, elevi, părinți și profesori de la Colegiul Pedagogic au protestat în fața Primăriei pe fondul deciziei de relocare din clădirea monument istoric din cauza riscului seismic și au acuzat faptul că, ani la rândul, Primăria nu s-a ocupat de proiectul de restaurare. În aceeași perioadă, municipalitatea a lansat licitația de lucrări, iar Guvernul a anunțat că va finanța proiectul prin intermediul unui program național – vezi AICI lista școlilor incluse spre finanțare.

Potrivit documentației de atribuire a contractului, cele două corpuri de clădire (liceul și cantina) prezintă numeroase degradări şi avarii în pereţi şi planşee, infiltraţii atât prin acoperiş, cât şi prin pereţii de la parter, iar, în urma unor seisme, construcţia a suferit avarii grave.

Vechimea construcțiilor este de peste 120 ani, iar expertizele tehnice realizate au arătat că structura de rezistență a corpurilor de clădire este afectată. Unele lucrări au fost efectuate în anul 2006 (aripa de est), dar proiectul a fost sistat și s-a creat și un dezechilibru din punct de vedere al rigidității: zone întărite alternează cu zone neconsolidate.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top