Connect with us

Proiectul de restaurare a Măn. Cetățuia are constructor: „granzii” din Iași au pierdut în fața unei firme din Maramureș

Repere istorice

Proiectul de restaurare a Măn. Cetățuia are constructor: „granzii” din Iași au pierdut în fața unei firme din Maramureș

Firma Mădbeton și-a adjudecat licitația pentru reabilitarea ansamblului Mănăstirii Cetățuia, societatea având câștig de cauză în detrimentul unor companii precum Conest, Iasicon și Construcții Unu. Contractul a fost semnat la aproape un an de la deschiderea ofertelor.

Compania Națională de Investiții (CNI) a deschis ofertele la începutul lunii octombrie 2022, dar trei contestații și o acțiune în instanță au tergiversat atribuirea contractului. În cele din urmă, CNI a semnat, pe 2 august, contractul cu o asociere de firme din care fac parte Mădbeton, Grad Building și Abral Art Product. CNI a estimat o valoare a contractului de peste 24 milioane lei, dar, în urma licitației, aceasta a scăzut la 17,7 milioane lei.

Potrivit documentației de atribuire, lucrările de intervenții cuprind toate cele șapte obiective ale ansamblului: biserica (datând din perioada 1669-1672), sala gotică (1669-1672), casa domnească (1669-1672), corpul de chilii (1911-1912), turnul clopotniță (1670), zidul de incintă (1670) și baia domnească.

Principalele probleme identificate la ansamblu se numără fisuri între pereți, infiltrații, tencuieli exterioare degradate, părți ale zidăriei din piatră puternic erodate, instalații deficitare și inestetice, tâmplării necorespunzătoare monumentului (aluminiu) și tâmplării de lemn care sunt degradate.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top