Connect with us

Licitația pentru Colegiul Pedagogic intră în prelungiri: Primăria, indecisă în stabilirea constructorului

colegiul pedagogic

Repere istorice

Licitația pentru Colegiul Pedagogic intră în prelungiri: Primăria, indecisă în stabilirea constructorului

Primăria a prelungit cu o lună termenul pentru evaluarea tehnică și financiară a celor patru oferte depuse încă de la începutul lunii mai 2023 pentru restaurarea monumentului istoric în care funcționează Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”.

În mod normal, evaluarea trebuia finalizată zilele trecute, dar noul termen este 31 august. Ofertele pentru contractul cu o valoare de aproape 70 milioane lei au fost depuse de către Conest, Iasicon, asocierea Grup Construcții Est – Ștef Invest și asocierea Katar Conneg – Mădbeton.

Municipalitatea a lansat licitația cu bani prevăzuți în bugetul local, dar, între timp, Guvernul a anunțat că va asigura finanțarea lucrărilor, Colegiul Pedagogic fiind inclus într-un program național de investiții în clădiri școlare cu risc seismic [vezi AICI lista școlilor incluse spre finanțare].

Vechimea construcțiilor este de peste 120 ani, iar expertizele tehnice realizate au arătat că structura de rezistență a corpurilor de clădire este afectată. Printre deficiențele constatate la clădire se numără:

  • degradări și avarii în pereți, fisuri verticale la intersecția pereților, fisuri la reazemarea planșeelor, elemente putrede, deformate și pe alocuri putrede la șarpantă și astereală, infiltrații de apă atât prin acoperiș, cât și prin pereți, la parter
  • seismele suferite în decursul anilor, de la darea în folosință, au fost în număr de 14 cutremure cu intensitate semnificativă, seisme în urma cărora construcțiile au suferit avarii grave
  • starea de degradare a elementelor nestructurale (finisaje, tâmplărie, învelitoare) și vechimea instalațiilor (termice, sanitare, electrice) fac dificilă desfășurarea procesului de învățământ și împiedică modernizarea școlii
  • lucrările de intervenție nefinalizate la aripa est, unde s-a început consolidarea structurii de rezistență în anul 2006, lucrările fiind sistate, construcția a rămas dezechilibrată din punct de vedere al rigidității (zone întărite, alternând cu zone neconsolidate)

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top