Local
Primăria Iași vrea panouri fotovoltaice la CET Holboca: investiție de 10 milioane de euro
Primăria Iași vrea să acceseze circa 10 milioane euro, bani nerambursabili, pentru dotarea CET Holboca cu panouri fotovoltaice. O decizie în acest sens a fost deja adoptată, odată cu aprobarea de către consilierii locali, zilele trecute, a studiului de fezabilitate.
Motivul principal pentru realizarea acestei investiții constă în faptul că, cel târziu la finalul anului 2025, activitatea la CET Holboca, în ceea ce privește producerea de energie termică prin arderea cărbunelui, va trebui închisă în mod permanent, altfel vor fi încălcate norme europene în domeniu.
Necesitatea montării de panouri fotovoltaice vine și în contextul în care trebuie redus consumul de energie electrică din surse externe. Potrivit documentației tehnice, producția medie de energie electrică va fi de 9.300 MWh/an, iar perioada de funcționare este estimată la minimum 20 de ani.
„Având în vedere impunerea Comisiei Europene cu privire la capacitățile termoenergetice care folosesc cărbune, respectiv închiderea iminentă a CET 2 Holboca din considerente de mediu și economice, se constată necesitatea imperativă de realizare a noi investiții care să înlocuiască echipamentele care vor fi conservate”, se arată într-un raport de specialitate atașat deciziei consilierilor locali.
Specialiștii Primăriei spun că producția de energie electrică din surse regenerabile face parte din strategia locală de termoficare cu impact asupra sectorului de încălzire. Această strategie cuprinde o serie de investiții în următorii ani, inclusiv implementarea de soluții alternative pentru producerea energiei termice.
Arderea cărbunelui presupune costuri mari pentru Primărie, atât în ceea ce privește achiziția combustibilului, cât și din punct de vedere al achitării de certificate verzi impuse de UE pentru poluare.
- Citește și Sistemul de termoficare va fi din nou concesionat: Primăria face primii pași în această direcție
Din punct de vedere tehnic, centrala fotovoltaică va fi alcătuită dintr-un număr de 14.000 de module, fiecare dintre ele fiind formate dintr-un număr de 132 de celule (tip monocristaline), puterea minimă a modulelor va fi de 700Wp, cu un randament nominal de minimum 21,1% (peste valoarea limită de 19% impusă prin ghidul de finanțare) în condiții standard de testare, cu o rată de degradare care să asigure o performanță minimă de 84,8% față de nominal după 25 de ani de funcționare.
Municipalitatea a decis deja oprirea activității la CET Holboca, cel puțin pentru actualul sezon rece: încălzirea ieșenilor racordați la sistemul centralizat este efectuată prin intermediul CET Tudor Vladimirescu, care funcționează pe gaze naturale.
În context, amintim că Primăria Iași a împrumutat o sumă de până la 200 milioane lei care va fi utilizată exclusiv pentru achiziția de gaz în sezonul rece 2023-2024.