Connect with us

Proiect strategic pentru securitatea sanitară a țării la Antibiotice: investiție de 420 milioane lei

antibiotice iasi

Investiții private

Proiect strategic pentru securitatea sanitară a țării la Antibiotice: investiție de 420 milioane lei

Producătorul de medicamente Antibiotice a început demersurile pentru aprobarea unei investiții majore pe platforma de la periferia Iașului: un proiect cu o valoare de 420 milioane lei care constă în construirea a două imobile noi – un centru de cercetare – dezvoltare Inova A+ și o hală de producție pentru medicamente critice.

Cea mai titrată companie ieșeană are în proprietate 42 de parcele de teren care însumează 41,1 hectare. Amprenta la sol a construcțiilor existente este de 84.000 mp, conform unei documentații consultate de APIX.ro. În urma realizării investiției propuse, suprafața construită va crește la aproape 88.000 mp.

schita platforma antibiotice Iasi
Platforma Antibiotice: pe parcela verde va fi construită hala de producție, iar pe cea albastră centrul de cercetare (sursă schiță: APIX.ro)

Parcela aferentă Centrului de cercetare are o suprafață de 3.700 mp și, în prezent, este liberă de construcții. Noul imobil va avea un regim cu parter și 2 etaje, în condițiile unei amprente la sol de 2.400 mp și a unei suprafețe desfășurate care va trece de 7.000 mp. Înălțimea maximă va fi de aproape 17 metri, similară cu cea a unui bloc obișnuit cu 4 etaje.

În ceea ce privește noua hală de producție, parcela aferentă are o suprafață de 7.100 mp. Cu o înălțime maximă de aproape 12 metri, hala va fi amenajată în regim parter și un etaj (parțial), respectiv o suprafață desfășurată de aproape 2.800 mp.

Antibiotice: Este un proiect strategic menit să asigure securitatea sanitară a țării

Potrivit Antibiotice, înființarea unui centru de cercetare și producere de medicamente este esențială pentru consolidarea capacității naționale de a răspunde eficient provocărilor din domeniul sănătății publice.

„În prezent, România depinde într-o proporție semnificativă de importurile de medicamente, ceea ce poate genera întârzieri în aprovizionare, costuri ridicate și vulnerabilitate în situații de criză, cum ar fi pandemii sau blocaje comerciale internaționale. Un centru dedicat cercetării farmaceutice ar permite dezvoltarea de soluții terapeutice adaptate nevoilor populației locale, favorizând totodată inovația și transferul tehnologic”, se arată în documentația consultată de APIX.ro.

Un beneficiu pentru construirea Centrului presupune stimularea colaborării între universități, institute de cercetare și industria farmaceutică, cu scopul de a forma specialiști în domenii de înaltă calificare, precum biochimia, farmacologia sau ingineria chimică.

„Investiția într-o astfel de infrastructură reprezintă o mișcare strategică pe termen lung, menită să asigure securitatea sanitară a țării și să reducă decalajele față de alte state europene în ceea ce privește capacitatea de producție farmaceutică internă”, potrivit producătorului.

Portofoliul viitor de produse marca Antibiotice

Producătorul ieșean spune că programul de de cercetare constituie unul dintre principalii factori de dinamism și dezvoltare ai companiei care asigură firmei o creștere durabilă, prin reînnoirea permanentă a portofoliului cu medicamente generice eficiente și sigure și prin optimizarea și perfecționarea tehnologiilor de fabricație în acord cu progresul tehnic.

Astfel, în cadrul Direcției Cercetare – Dezvoltare se realizează toate procesele de dezvoltare a medicamentelor generice: dezvoltare farmaceutică; dezvoltare de metode analitice, validare a metodelor analitice și implementare în producție.

„Portofoliul viitor de produse marca Antibiotice este un mix între portofoliul de bază al companiei – antiinfecțioasele destinate atât tratamentului infecțiilor grave, de spital, cu germeni rezistenți, cât și infecțiilor comunitare – precum și o gamă de medicamente destinate bolilor cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, boli neurodegenerative și afecțiuni psihice, afecțiuni digestive)”, conform producătorului.

Totodată, arată Antibiotice, va fi continuată dezvoltarea acelor forme farmaceutice topice (unguente, creme, geluri) care reprezintă recomandări în ghiduri pentru unele boli cu impact medical, social și economic mare (psoriazis sau osteoartrită/osteoartroză), fiind recunoscută eficiența beneficiu/cost a formelor topice de corticosteroizi și antiinflamatoare nesteroidiene în anumite cazuri, deoarece oferă posibilitatea de tratament la domiciliu și reducerea considerabilă a zilelor de spitalizare, și astfel recuperarea și reintroducerea timpurie a pacienților în societate.

Odată ce va primi aprobările de la autorități – producătorul este în faza de obținere a avizelor necesare – lucrările se vor desfășura pe parcursul a 24 de luni.

Aricole din categoria Investiții private

Schimbări în trafic:

Cele mai citite articole

To Top