Connect with us

Proiectul spitalului regional intră în linie dreaptă: a fost stabilit proiectantul lucrărilor

Proiecte publice

Proiectul spitalului regional intră în linie dreaptă: a fost stabilit proiectantul lucrărilor

Ministerul Sănătății (MS) a stabilit câștigătorul licitației de proiectare a lucrărilor la capătul unei licitații care s-a întins pe parcursul a aproape doi ani: procedura a fost lansată în decembrie 2019. Deocamdată, autoritatea centrală nu a anunțat numele firmei câștigătoare – timp de 10 zile pot fi depuse contestații împotriva raportului de atribuire.

La licitație au participat 50 de companii, grupate în opt asocieri, în prima etapă de depunere a candidaturilor pentru licitaţie. La procedură s-au înscris firme din România, Italia, Turcia, Franţa, Belgia, Germania, Marea Britanie, SUA, Republica Moldova şi, nu în ultimul rând, Australia.

Până în martie 2021, MS a întocmit o listă scurtă de asocieri (maximum 5), în baza unei verificări preliminare, pe care i-a invitat să depună oferte. Însă, autoritatea centrală nu a comunicat care sunt „finalistele”. În perioada martie – noiembrie au fost evaluate ofertele depuse de către firmele de pe „lista scurtă”. Valoarea contractului de proiectare se ridică la aproape 64 milioane lei.

La acest moment, proiectul Spitalului Regional de Urgență (SRU) de la Iași este cel mai avansat proiect dintre cele trei care urmează să fie construite în țară, celelalte două fiind prevăzute în Cluj și Craiova. În Cluj, termenul de evaluare a ofertelor este 31 decembrie 2021, în timp ce licitația de la Craiova se află în etapa depunerii de candidaturi de către firmele interesate să înainteze oferte finale.

Atribuirea contractului în luna noiembrie 2021 creează premisele ca licitația de lucrări să fie lansată la începutul anului 2023 întrucât realizarea proiectului tehnic are o durată de realizare de 12 luni. Important de știut este că SRU Iași este singurul dintre cele trei spitale care are asigurată finanțarea integrală a lucrărilor de construire: 250 milioane euro dintr-un credit făcut de către guvern la Banca Europeană de Investiții și alte 250 milioane euro de la Comisia Europeană.

Asocierile de firme care au participat la licitație sunt conduse de următoarele companii:

  • 3TI Progetti Italia – din asociere fac parte 10 firme, inclusiv o firmă condusă de soția fostului ministru Relu Fenechiu (Integra Business Consulting), care apare ca subcontractant într-o pondere de 5%
  • Egis Bâtiments International – puternic grup francez, cu birouri în toată lumeaă, parte din grupul Egis. În acest caz, apar 10 firme în asociere, printre care companii conduse de arhitecți americani sau proiectanți australieni
  • Art & Build Architectes Selarl (Franţa) – din asociere mai fac parte alte cinci firme, cu arhitecţi români şi proiectanţi din Belgia
  • NKY Architects & Engineers (Turcia) – sociat cu un partener din România şi cu încă 5 subcontractanţi (tot din România)
  • Nickl & Partner Architekten A.G. (Germania) – companie asociată cu o firmă din Turcia şi una din România
  • Buro II & Archi i B2Ai (Belgia) – din asociere mai fac parte două firme conaţionale şi una din Chişinău
  • Tumas Turk (Turcia) – asociată cu alte două firme
  • Studio Altieri (Italia) – în asociere cu alte cinci firme

Câteva statistici despre SRU Iași:

  • lucrările de construire au o valoare estimată la 321 milioane euro
  • amprenta la sol a clădirii structurată pe şaşe niveluri supraterane şi două în subsol va fi de 36.500 mp (285x128m)
  • dotarea cu echipamente medicale va costa 66,5 milioane euro
  • cheltuielile operaţionale sunt estimate la 73,2 milioane euro/an
  • numărul de angajaţi este estimat la 2.923 de persoane
  • spitalul va avea 850 de paturi
  • valoarea totală a proiectului, potrivit experților BEI, ajunge la 534,7 milioane euro, dar această sumă cuprinde și reconversia clădirilor Spitalului „Sf. Spiridon”

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top