Connect with us

Rediu: Proiect pentru amenajarea a două păduri-parc/Bani prin PNRR?

Unul dintre terenurile propuse spre împădurire

Spații verzi

Rediu: Proiect pentru amenajarea a două păduri-parc/Bani prin PNRR?

Primăria Rediu a inițiat un proiect de împădurire a două suprafețe de teren din vecinătatea Lacului Rediu. Proiectul este menit să completeze corpurile de pădure existente, care se întind până la Breazu. La nivel național, se discută intens despre alocarea de fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru împăduriri, astfel că proiectul are șanse să primească finanțare.

„Vreau să le propunem spre împădurire cu ajutorul fondurilor nerambursabile de mediu pentru a crea o pădure-parc. Este vorba despre versantul vizavi de Lacul Rediu și de versantul de vizavi de baza sportivă a comunei noastre”, a scris primarul Ciprian Grosu pe pagina sa de Facebook.

Cele două terenuri au o suprafață totală care se apropie de 50 hectare

În context, amintim că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat zilele trecute că fondurile prin PNRR pentru împăduriri și perdele forestiere vor crește până la concurența sumei de un miliard de euro.

  • Vom aloca acești bani după ce vom face mai întâi o reformă a legislației în domeniu, pentru că acesta este obiectivul PNRR, să genereze în primul rând reforme. În acest moment, legislația din România este atât de încâlcită încât eforturile de până acum s-au blocat de cele mai multe ori în birocrație și legi contradictorii. Nu era niciodată clar cine trebuie, cine poate și cine are voie să facă împăduriri. Și mereu ieșea fie nimeni, fie mai mulți care se călcau pe picioare și atunci nu făcea nimeni. Ăsta este unul dintre motivele pentru care noi, ca stat, am avut o performanţă absolut catastrofală în ultimii 15 ani, s-au plantat 50 de hectare de perdea forestieră. Iar unii dintre primarii care au făcut chestia asta au fost amendaţi de instituţii ale statului pentru că nu au respectat nu ştiu ce normative – Crisian Ghinea.

Ministrul a mai spus că banii vor fi puși la dispoziție, etapizat, până în 2026, după ce vor fi făcute modificările legislative necesare.

„PNRR ne dă flexibilitatea de a da acești bani oricărei instituții care poate implementa reforma vizată. Fie că e vorba de ministerul X , Y sau agenția Z. Cine livrează obiectivul asumat primește banii direct în buget. Plătim performanța, o abordare la care administrația de stat mai ales trebuie să se obișnuiască rapid”, a mai spus Ghinea.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Spații verzi

To Top