Connect with us

Scădere brutală pe piața imobiliară: se vând cu 60% mai puține apartamente

Studii și analize

Scădere brutală pe piața imobiliară: se vând cu 60% mai puține apartamente

Un declin puternic a fost înregistrat pe piața imobiliară în anii 2019 și 2020. APIX.ro a analizat volumul de tranzacții din județul Iași pe primele 7 luni din perioada 2017 – 2020. Anul 2017 a fost, asemenea, un an cu un declin imobiliar față de anii anteriori, iar în anii următori tendința s-a păstrat până când piața a ajuns, în prezent, la jumătate chiar și față de 2017. Cu toate acestea, investitorii imobiliari continuă să ridice noi blocuri pe bandă rulantă, ce-i drept într-un ritm mai lent față de anii trecuți.

Nu doar pandemia Covid-19 a cauzat scăderea în vânzări: încă din 2018 s-a observat o reducere a tranzacțiilor (față de 2017), care s-a acutizat în primele trimestre din 2019. Totuși, spre sfârșitul anului trecut, piața începea să-și revină, dar pandemia de la începutul acestui an a „calmat-o”.

Datele de mai jos au fost prelucrate de APIX.ro în baza informațiilor oficiale publicate de Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cum au scăzut vânzările de apartamente în județul Iași. În primele 7 luni ale anului 2020 s-au vândut cu aproape 60% mai puține apartamente față de perioada similară a anului 2017

De exemplu, dacă în luna iulie a anului 2017 erau vândute 729 de apartamente, în iulie 2020 au fost înstrăinate doar 232 de apartamente, cu aproape 70% mai puțin.

În acest grafic putem vedea câte apartamente s-au vândut în fiecare lună dintre cele 7 studiate ale fiecărui an din perioada 2017 – 2020. Minimul a fost în mai 2020: doar 109 apartamente au fost vândute. Maximul a fost în luna iulie 2017: 729 apartamente

Nu doar vânzările de apartamente au avut de suferit. În general, în cazul oricărui tip de tranzacție sunt scăderi similare, respectiv vânzări de terenuri, fie că vorbim despre terenuri agricole, neagricole, cu construcții sau fără construcții.

Volumul total de tranzacții a scăzut cu 51% în primele 7 luni ale anului 2020 față de perioada similară a anului 2017

Scăderea din piața imobiliară are mai multe cauze, în afara pandemiei din acest an, cel puțin în cazul apartamentelor, iar una dintre acestea ține de lipsa de încredere a cumpărătorilor față de modul în care investitorii imobiliari ridică noi blocuri: presa a relatat despre numeroase deficiențe în construcție, pe lângă scandalurile imobiliare care sunt la ordinea zilei.

O dovadă în acest sens este faptul că prețul la apartamentele vechi în Iași a crescut mai mult față de prețul la apartamentele noi. În cele mai multe dintre cazuri, noile blocuri se construiesc fără respectarea Legii locuinței, mai ales în ceea ce privește suprafața utilă a unui apartament, lucru de care „specialiștii” din Primăria Iași au ținut rareori cont în ultimii cinci ani. În plus, lipsa parcărilor și lipsa spațiilor verzi au dus, de asemenea, la o scădere a vânzărilor de apartamente noi.

Totodată, investitorii au ținut prețul apartamentelor la cote ridicate, în ciuda acestor deficiențe: de regulă, investitorul construiește la jumătate din prețul pe metru pătrat pe care îl solicită în final de la cumpărător. De exemplu, în cazul în care un apartament se vinde cu circa 1.200 euro/mp, costul de construcție este, de fapt, undeva la 600 – 700 euro/mp, conform informațiilor furnizate APIX.ro de „jucători” din piață.

O altă problemă ține și de regimul juridic: sunt ansambluri imobiliare în Iași care se construiesc, deși terenurile sunt în litigiu, iar cumpărătorii află acest lucru abia după ce semnează un ante-contract de vânzare-cumpărare (sau chiar contractul de vânzare-cumpărare). Anterior, pentru a avea „exclusivitate”, unii vânzători solicită o taxă de 1.000 de euro pentru „rezervarea apartamentului”, fără a informa cumpărătorul de litigiul existent. APIX.ro a primit astfel de sesizări la redacție în special în cazul unor ansambluri imobiliare din Copou, Bucium și Păcurari.

Comparație între tranzacțiile din primele 7 luni ale fiecărui an pe categorii

„Jungla urbanistică” din Iași este departe de a fi îndreptată: Planul Urbanistic General (PUG) rămână „fata morgana”, Primăria tergiversând în continuare aprobarea acestui document strategic vital pentru sănătatea urbanistică a Iașului.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Studii și analize

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top