Connect with us

Spitalul Regional de Urgențe Iași: peste 80 de firme sunt implicate în licitația de construire

macheta sru

Proiecte publice

Spitalul Regional de Urgențe Iași: peste 80 de firme sunt implicate în licitația de construire

Licitația pentru construirea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași a intrat în linie dreaptă: ofertele depuse de șase asocieri au intrat în etapa de evaluare. Constructorii interesați sunt din România, Turcia, Germania, Israel, Italia, Serbia și Ucraina. În licitație sunt implicate peste 80 de firme.

Termenul de evaluare a ofertelor este 3 luni dar, având în vedere complexitatea proiectului în valoare de 1,8 miliarde lei, foarte posibil să existe prelungiri. În context, amintim că această licitație este cea mai mare lansată la Iași după Revoluție. Banii pentru construirea unității sunt asigurați prin intermediul unui credit făcut de guvern și fonduri europene.

Cine sunt liderii și principalele firme din asocierile care au depus oferte (descarcă lista completă a ofertanților, cu terți susținători și subcontractanți):

  • Bog’Art (București) conduce o alianță de 17 firme, iar principalii parteneri sunt Construcții Erbașu și Concelex (ambele din Capitală), Con-A Operations (Sibiu) și Conest (Iași). Cumulat, aceste firme au avut o cifră de afaceri pe anul 2023 de 5,4 miliarde de lei. Printre subcontractanți se numără Drager, un grup german fondat în 1889 și cu vânzări de produse medicale de 3,4 miliarde euro în anul 2023, la nivel mondial. Din asociere mai face parte și firma ieșeană DAS.
  • Ness Proiect Europe (Ploiești) conduce o asociere de 14 firme. Ness este actualul constructor pe amplasamentul SRU care efectuează lucrări pregătitoare (organizare de șantier, săpătură generală etc.). Firma ploieșteană a atras în asociere grupul Electra din Israel și firma italiană DZ Medicale, alături de mai multe companii autohtone. Grupul Electra are o experiență de peste 70 ani în derularea de proiecte majore, printre care se numără autostrăzi, aeroporturi și spitale. Din Iași, parte din această asociere sunt General Tehnic și Dacorum Grup.
  • Dimex-2000 (Bistrița Năsăud) este liderul unei asocieri din care fac parte 17 firme. Bistrițenii s-au aliat cu sârbi (grupul Termomont) și ucraineni (Riola-Module). Sârbii au în portofoliu construirea de spitale și aeroporturi, în timp ce ucrainenii centrale de termoficare, diverse fabrici sau centre comerciale. Asocierea are în componență și o firmă ieșeană – Arheo Management.
  • grupul CCN (Turcia) conduce o asociere cu 14 firme. CCN este constructorul celui mai mare spital din Turcia, o unitate din Ankara cu peste 3.700 de paturi și care a costat aproape un miliard de euro. Din România, unul dintre aliații turcilor este grupul UTI, care a mai efectuat lucrări la Iași. CCN a atras în parteneriat și Muzeul Național Brukenthal. Din Iași, parte din asociere este Dacorum.
  • grupul Afken (Turcia) este liderul unei asocieri cu 17 firme. Cu o vastă experiență în proiecte majore (spitale, campusuri universitare sau dezvoltări rezidențiale), Afken a atras în asociere filiala Iași a Academiei Române. Cei mai mulți parteneri Afken sunt din firme din București
  • grupul Yildizlar (Turcia) conduce o asociere cu 9 firme. Yildizlar a construit spitale, stadioane, centre de business, parcuri eoliene, complexuri rezidențiale, autostrăzi și centrale hidroeletrice. Principalul aliat al turcilor este compania Desa Engineering Construction (Ilfov). Din această asociere nu fac parte firme sau entități din Iași.

SRU va fi construit în zona Moara de Vânt pe un teren de 12 hectare. În prezent, pe amplasament se desfășoară lucrări pregătitoare (organizare de șantier, excavări, devieri de utilități etc.) în baza unui contract în valoare de 30 milioane lei și termen de execuție de 4 luni (lucrările au început în luna aprilie).

„Cred că vom putea semna contractul pentru construirea SRU până la finalul acestui an. Odată ce vom deschide ofertele, avem termen trei luni pentru evaluare”, declara, luna trecută, Adrian Popa, șeful Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), organizatorul licitației.

date financiare investitie spital iasi
Date financiare SRU
santier sru
Imagine cu amplasamentul SRU, de la momentul lansării lucrărilor pregătitoare

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top