Connect with us

Studiu CNAIR: drumul Ploiești – Pașcani trebuie făcut în regim de autostradă

Național

Studiu CNAIR: drumul Ploiești – Pașcani trebuie făcut în regim de autostradă

O analiză comandată de CNAIR a stabilit ca drumul de mare viteză între Ploiești și Pașcani să fie realizat în regim de autostradă și nu drum expres. Drumul are circa 335 km, în care sunt incluși și cei 16 km din varianta de ocolire a Bacăului care se află în prezent în lucru în regim de autostradă.

CNAIR a anunțat că analiza a fost întocmită în baza unui model național de transport și a avut ca fundament previziunile de trafic la nivelul rețelei din întreaga țară în următorii 30 de ani.

În urma rulării tuturor scenariilor în cadrul Modelului Național de Transport a rezultat ca variantă optimă implementarea la profil de autostradă a întregului sector Ploiești – Pașcani”, spune CNAIR.

În schimb, compania de autostrăzi a subliniat că decizia finală va aparține consultantului Comisiei Europene, Jaspers, în condițiile în care intenția autorităților este să finanțeze proiectul cu fonduri UE.

„Studiul menționat urmează a fi supus analizării si aprobării JASPERS și va sta la baza documentației necesare accesării fondurilor europene nerambursabile pentru faza de execuție a obiectivului”, a mai arătat CNAIR.

Drumul care ar urma să facă între sudul și nord-estul România are ruta PloieștiBuzăuFocșaniBacăuPașcani.

„Necesitatea și oportunitate execuției drumului este justificată și prin avantajele imediate și majore, atât în varianta cu drum expres cât și autostradă, pe care le va avea prin devierea traficului de tranzit din localități și separarea lui de cel local. Odată cu apariția proiectului, traficul de marfă și de tranzit va fi atras de către drumul Ploiești – Pașcani reducând traficul pe drumurile naționale din aria de influența a proiectului, dar și de pe culoarul concurent reprezentat de DN1B și DN2”, este una dintre concluziile studiului realizat de CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică).

Comparație volume trafic (sursa: studiu CESTRIN)

„Valorile de trafic estimate în cadrul acestui studiu de trafic ne permit să tragem concluzia că scenariul cu autostradă de la Ploiești la Pașcani atrage suficient trafic încât să rezulte necesitatea construirii acesteia. Din punct de vedere al volumelor de trafic atrase de proiecte este de dorit implementarea la profil de autostradă. Testarea oricărui sector din coridor la nivel de drum expres va aduce o scădere a volumelor de trafic la nivel de coridor și implicit a beneficiilor pentru utilizatori, în ceea ce privește economiile de timp și siguranță/securitate”, este concluzia studiului CESTRIN.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Alte articole din categoria Național

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top