Connect with us

Tramvaiele Bozankaya ar putea ieși la stradă la 9 luni de la livrarea primului vehicul

Local

Tramvaiele Bozankaya ar putea ieși la stradă la 9 luni de la livrarea primului vehicul

Primul tramvai Bozankaya a ajuns la Iași în septembrie 2021, dar niciunul dintre cele cinci vehicule garate în depoul CTP – un al șaselea este pe drum spre Iași – nu a ieșit încă la stradă. Totuși, primarul Mihai Chirica a susținut public că avizul necesar pentru scoaterea la stradă a tramvaielor va veni până la sfârșitul lunii mai.

Acest lucru ar însemna că tramvaiele Bozankaya ar urma să circule în Iași la 9 luni de la livrarea primului vehicul. Contractul cu compania turcă întâmpină și alte probleme: contractul a fost semnat încă din noiembrie 2019, dar livrările au avut întârzieri. În schimb, tramvaiele PESA, în cazul cărora contractul a fost semnat mai târziu (vara anului 2020) sunt toate venite la Iași și puse în circulație.

Bozankaya are un contract similar celui semnat la Iași cu Primăria Timișoara. În orașul de pe Bega, tramvaiele Bozankaya circulă, dar primarul Chirica susține că este vorba despre o autorizație provizorie acordată de Autoritatea Feroviară Română (AFER). În Timișoara, primul vehicul Bozankaya a început să circule la circa 6 luni de la livrare. În context, primarul Chirica a mai spus că Iașul a depus documentația pentru o autorizație definitivă, nu una provizorie cum ar fi cazul Timișoarei.

Pentru fiecare tramvai Bozankaya, Primăria Iași achită 2 milioane euro, sumă similară cu costul unui tramvai PESA. Licitațiile pentru cele 16 vehicule Bozankaya și 16 vehicule PESA au fost organizate în aceeași perioadă, singura diferență fiind că, în primul caz, procedura a fost organizată de Primăria Iași, iar în celălalt caz de Ministerul Dezvoltării. PESA a participat și la licitația de la Iași, dar Primăria a atribuit contractul către turci având în vedere oferta financiară mai mică.

Ambele proiecte sunt finanțate cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top