Connect with us

Punct final în contractul cu PESA/Tramvaiele Bozankaya încă nu au ieșit la stradă

Proiecte publice

Punct final în contractul cu PESA/Tramvaiele Bozankaya încă nu au ieșit la stradă

Primăria va încheia oficial proiectul de achiziție a 16 tramvaie furnizate de producătorul polonez PESA, toate vehiculele fiind acum la stradă. Licitația în acest caz a fost făcută de Ministerul Dezvoltării, iar banii au fost asigurați de Comisia Europeană.

În schimb, în ceea ce privește contractul cu Bozankaya (Turcia) livrarea vehiculelor continuă după un grafic agreat de părți, dar niciunul dintre tramvaie nu este încă la stradă – fiind produse în afara Uniunii Europene, tramvaiele trebuie să parcurgă un drum birocratic anevoios pentru obținerea avizelor necesare să circule pe străzile din Iași.

În cazul tramvaielor Bozankaya, licitația a fost organizată de Primăria Iași, iar competitorul turcilor a fost chiar producătorul PESA. Primul tramvai Bozankaya a ajuns la Iași în septembrie 2021. În Timișoara, unde a fost de asemenea încheiat un contract cu Bozankaya, primul vehicul a fost scos la stradă după cel puțin 6 luni.

Conferința de închidere a proiectului PESA va avea loc pe 1 aprilie, potrivit unui anunț al Primăriei, iar la Iași va fi din nou prezent și președintele companiei, Krzysztof Zdziarski.

„Conform contractului, livrarea primului tramvai a avut loc în data de 2 august 2021 (ajuns în depoul Companiei de Transport Public Iași), iar  punerea oficială în circulație a fost realizată, după toate testele efectuate şi obţinerea tuturor agrementelor tehnice pe data de 9 septembrie 2021. De menţionat că ultimul tramvai din lotul de 16 bucăți a fost livrat în data de 20 decembrie 2021”, se arată în comunicatul Primăriei.

Contractul cu PESA a fost semnat în iunie 2020, valoarea achiziției fiind de 220 milioane lei (inclusiv TVA). În schimb, contractul cu Bozankaya a fost semnat în noiembrie 2019, dar livrările de vehicule s-au făcut cu întârziere, iar tramvaiele din Turcia încă nu circulă întrucât nu sunt încă toate actele în regulă.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top