Connect with us

Un bloc cu 8 etaje va fi construit în dreptul pasajului Băncilă, lângă fostul depozit Petrom

Zonă de acces rutier spre teren

Investiții private

Un bloc cu 8 etaje va fi construit în dreptul pasajului Băncilă, lângă fostul depozit Petrom

Firma Belfas are în proprietate circa 900 mp lângă pasajul Octav Băncilă și solicită Primăriei avizarea unui proiect pentru construirea unui bloc de locuințe cu 8 etaje, accesul rutier cu restul orașului fiind asigurat prin str. Tabacului.

Terenul se află lângă fostul depozit Petrom, care a fost demolat anii trecuți, iar întreaga a fost scoasă la vânzare. „Amplasamentul nu se află în zona unor monumente istorice”, se arată în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), deși „peste stradă” se află complexul de clădiri unde a funcționat fabrica de Țigarete, iar unele imobile sunt incluse pe lista monumentelor istorice.

Parcela vecină (la vest) este un teren de peste 2.400 mp care, în 2017, a fost achiziționat de către Primăria Iași de la OMV Petrom cu scopul amenajării unui drum public. La acea vreme, municipalitatea a plătit în jurul sumei de 130.000 euro (cel puțin aceasta a fost suma maximă aprobată de Consiliul Local). Fără aceasta parcelă publică, Belfas nu ar fi avut cale de acces după cum se poate lesne observa

Potrivit proiectului de PUZ, blocul de locuințe va avea un regim cu demisol, parter, 8 etaje și un etaj tehnic, la o înălțime maximă de 35 metri. Imobilul va ocupa maximum 40% din suprafața terenului, în timp ce spațiile verzi ar urma să fie amenajate pe 15% din suprafață.

O problemă pentru viitorii locatari va fi circulația rutieră: accesul cu restul orașului va fi prin str. Tabacului, o stradă care va fi supraaglomerată de numeroasele proiecte rezidențiale în construcție sau în avizare propuse de la zona rampei de acces în pasajul Băncilă și până în capătul cartierului Dacia.

„Din punct de vedere al circulației se constată următoarele disfuncționalități: lipsa trotuarelor pentru circulație pietonală, lipsa unei îmbrăcăminți corespunzătoare a drumurilor existente, dimensionarea necorespunzătoare a căilor de acces duce la strangulări în fluxurile de circulație și lipsa șanțurilor de colectare a apelor meteorice”, se precizează în PUZ.

Din planșa urbanistică se poate constata că regimul de înălțime este unul mic, cu maximum 2 etaje. Belfas vrea 8 etaje

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top