Connect with us

O veste bună: finanțare pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală

Investiția se ridică la 13,3 milioane lei (Foto: Ionuț Benea)

Proiecte publice

O veste bună: finanțare pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală

După ani de așteptări și tergiversări, Muzeul de Istorie Naturală va fi reabilitat. Primăria Iași a obținut fonduri europene pentru restaurarea monumentului istoric prin intermediul Programului Operațional Regional.

În plenul Consiliului Local (CL) de vineri, 10 august, consilierii vor aproba indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Investiția se ridică la 13,3 milioane lei, în condițiile în care municipalitatea va asigura o cofinanțare de 2%.

Muzeul de Istorie Naturală stă închis de peste cinci ani. La muzeu sunt depozitate peste 300.000 de exponate, unul dintre cele mai cunoscute fiind scheletul unui elefant indian cumpărat în 1835. De altfel, muzeul de la Iași este cel mai vechi muzeu de acest tip din țară.

Primăria a înaintat proiectul spre finanțare europeană în 2016, dar, după evaluare, reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală a fost primul proiect de pe lista de „rezervă”. Pe 30 iulie 2018, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a informat municipalitatea că a fost inițiată etapa precontractuală. Acest lucru a fost posibil după unele redistribuiri de fonduri din linia de finanțare aferente refacerii patrimoniului cultural.

Municipalitatea a eșalonat proiectul pe o perioadă de 31 de luni, dintre care execuția lucrărilor va fi făcută în 24 de luni.

Muzeul va avea următoarele capacități (cele actuale): o bibliotecă și o sală de conferință (Societatea de Medici și Naturaliști), trei săli expoziții mamifere, 2 săli colecții științifice, o sală expoziție păsări, o sală expoziție nevertebrate inferioare, o sală expoziție nevertebrate și insecte, o sală expoziție mineralogie – paleontologie și o sală cu caracter istoric („Alexandru Ioan Cuza”).

Pe perioada lucrărilor la Muzeul de Istorie Naturală, o parte din patrimoniul instituției va fi găzduit de Muzeul Municipal, fiind încheiat deja un acord în acest sens.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top