Connect with us

VIDEO Imagini din dronă: UMB a mobilizat primele utilaje în jud. Iași pentru construirea nodului turbion A7 – A8

Sursă foto: captură video Youtube/Ștef

Trafic

VIDEO Imagini din dronă: UMB a mobilizat primele utilaje în jud. Iași pentru construirea nodului turbion A7 – A8

Constructorul UMB a mobilizat primele utilaje în zona nodului turbion de intersecție a autostrăzilor A7 și A8, nod care va fi construit în cadrul contractului de lucrări privind tronsonul Mircești – Pașcani, parte din A7. Nodul se află la sud de Pașcani și va fi o realizare inginerească de amploare, potrivit specialiștilor.

Contractul de lucrări între UMB și CNAIR pentru sectorul Bacău – Pașcani a fost încheiat în cursul anului trecut, iar segmentul de pe raza județului Iași, parte din acest sector, a fost semnat în martie 2023. Cu toate acestea, lucrările în jud. Iași au început timid pe parcursul anului trecut, cu unele devieri de rețele din zona nodului turbion. Potrivit CNAIR, stadiul de implementare a acestei porțiuni este 2,8%.

Sursă video: Youtube/Ștef

Potrivit CNAIR, lucrările la prima autostradă a Iașului, cei 30 km între Mircești și Pașcani, ar urma să fie finalizate în trimestrul IV al anului 2025. În mai 2023, UMB a intrat prima dată pe șantierul acestui segment, respectiv cu lucrările de deviere. Utilajele mobilizate zilele trecute arată intenția constructorului de a începe lucrările de construire a autostrăzii.

Nodul turbion A7-A8, la sud de Pașcani

Conform documentației analizate de APIX.ro, nodul turbion va avea 8 bretele și 12 pasaje, alături de 5 podețe de mici dimensiuni (casetate). Construirea nodului va avea drept consecință și relocarea unui drum județean (DJ208L). „Va fi o realizare inginerească de amploare”, potrivit lui Adrian Covăsnianu, activist civic și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Nodul acoperă o zonă în suprafață totală de peste 220 hectare.

Nodul rutier este amplasat pe raza teritorială a două localități: Stolniceni Prăjescu și Pașcani. Bretelele vor avea o rază cuprinsă între 400 și 600 metri. Pe toate bretelele, viteza de proiectare este de 80 km/h.

Utilajele UMB sunt mobilizate în zona organizării de șantiervezi schițe detaliate

Care este traseul primei autostrăzi din jud. Iași?

Sectorul Mircești – Pașcani are o lungime totală de aproape 29 km și tranzitează comunele Mircești, Hălăucești, Mogosești – Siret, Stolniceni – Prăjescu și Pașcani. Traseul autostrăzii, conform documentației analizate de APIX.ro:

  • Sectorul Mircești – Pașcani are o dezvoltare preponderent Sud – Nord. La km 50+070 intersectează DJ 208 (zona Mircești). În zona km 54-57 ocolește pe la Vest localitatea Hălăucești, urmând ca spre final, între km 60+700 și 61+400 traseul să se strecoare pe un coridor între construcții (case) și pădure. Până la km 65, traseul se dezvolta paralel cu CF500 (calea ferată), la Vest de localitatea Cozmești. În zona km 68+700 se strecoară prin coridorul dintre Brătești și Stolniceni – Prăjescu. Din zona km 72 virează ușor către Vest pentru a ocoli localitatea Sodomeni prin Est și municipiul Pașcani pe la Vest. În zona km 71+300 – 71 + 400 traversează viitoarea autostradă A8 (Târgu Neamț – Iași). La km 72+900 intersectează DC111 (strada Morilor) urmând să se facă descărcarea autostrăzii în DN28A (str. Moldovei)
Traseul A7 în județul Iași

Autostrada Mircești – Pașcani va avea trei noduri rutiere la Mogosești – Siret, intersecția cu A8 și al treilea la Pașcani. Zonele care vor avea sistem de iluminat public sunt: spațiu de servicii (Mircești), nodul rutier Mogoșești – Siret, pasajul peste DC 104, pod peste Parul, nodul rutier A7 – A8, pasaj peste DN 28A și nodul rutier Pașcani.

Utilaje UMB la nodul turbion

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

To Top