Connect with us

A fost anulată licitația pentru construirea Sălii Polivalente: noul deviz arată costuri de 400 mil. lei, cu 60% mai mult

Arhitecții critică proiectul, spunând că este un „formalism excesiv”

Proiecte publice

A fost anulată licitația pentru construirea Sălii Polivalente: noul deviz arată costuri de 400 mil. lei, cu 60% mai mult

Primăria Iași a anulat licitația pentru construirea Sălii Polivalente din Moara de Vânt după ce actualizarea indicatorilor tehnico-economici a urcat valoarea proiectului la peste 330 milioane lei (fără TVA) față de cei 213 milioane lei cât reprezenta valoarea scoasă la licitație.

Noii indicatori fac obiectul unui proiect de hotărâre care va fi supus dezbaterii Consiliului Local (CL) în ședința din 11 februarie, reuniune în care se va adopta și bugetul Iașului pe anul în curs. În proiect se arată și cât de mult au crescut prețurile la materiale de construcții, în special cele care au ponderea cea mai semnificativă în construirea Sălii: oțelul, cimentul și aluminiul.

Astfel, în ultimele șase luni ale anului trecut, prețurile la materiale au avut următoarele majorări:

 • benzi laminate din oțel – 75%
 • oțel beton nefasonat – 59%
 • aluminiul – 50%
 • lemn – 38,9%
 • cupru – 33,2%
 • manopera – 24,5%
 • ciment – 15%
 • polistiren extrudat – 14%
 • beton C20/25 – 12%
 • utilaje – 10,7%
 • transporturi – 3,7%

„Luând în considerare scumpirile prețurilor materialelor de construcție având ponderea cea mai semnificativă în realizarea obiectului de investiții (oțel, beton, aluminiu), dar și scumpirile carburanților, a utilajelor și transporturilor, cât și faptul că investiția se va realiza în viitorul apropiat și astfel va fi afectată de prognoza scumpirilor ulterioare a tuturor factorilor luați în calcul, considerăm justificată revizuirea și creșterea devizului general predat la data de 11 martie 2020”, se arată într-un raport al proiectantului, respectiv o asociere de firme condusă de Sigm Home Projects SRL.

Sala Polivalentă ar urma să fie construită în Moara de Vânt, lângă un nou stadion

Noile costuri determină ca amenajarea unui loc la Sala Polivalentă să fie 8.237 euro, mai scump față de proiecte similare la Blaj (6.918 euro/loc), Suceava (6.326 euro/loc) sau Slobozia (6.024 euro/mp), conform proiectantului.

Actualizarea indicatorilor a crescut valoarea totală la suma de 336 milioane lei, respectiv de aproape 400 milioane lei, cu tot cu TVA. O situaţie similară a fost şi la Constanţa. În oraşul de pe malul mării se află în execuţie o sală polivalentă cu 5.000 de locuri: în debutul lucrării, indicatorii arătau o valoare de 97 milioane lei, dar, cu aceşti bani, abia dacă a fost executat 30% din construcţie, în contextul creşterilor de preţuri. În noiembrie 2021, guvernul a alocat alte 114 milioane lei pentru deblocarea proiectului.

Viceprimarul Daniel Juravle, care îndeplinește în această perioadă atribuții de primar, a declarat că va prezenta noul deviz săptămâna viitoare la Guvern, în condițiile în care proiectul ar urma să fie finanțat de către executiv prin Compania Națională de Investiții. Devizul de la Iași este similar cu cel de la Brașov, în condițiile în care și sala din acest oraș are tot peste 10.000 de locuri.

Sala Polivalentă “Regina Maria” este proiectată cu un număr de peste 10.300 locuri: 3.194 la parter, 2.304 la etajul I, 4.714 la etajul II şi 106 la etajul III (dedicat presei). În schimb, proiectul de la Iaşi este similar cu cel din Braşov: capacitatea sălii oraşului de sub Tâmpa ajunge la 10.059 locuri. Alte 1.152 de locuri sunt în cadrul unei săli de antrenament cu gradene, parte din complex. Amprenta la sol a Sălii Polivalente de la Iaşi este de 13.000 mp, ceea ce reprezintă aproape 16% din terenul pus la dispoziţie de Primărie pentru acest proiect.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top