Connect with us

Anunț oficial: acces interzis spre Aeroport cu mașini personale – epitaful unei administrații locale captive în SF-uri

Local

Anunț oficial: acces interzis spre Aeroport cu mașini personale – epitaful unei administrații locale captive în SF-uri

Primăria Iași și Consiliul Județean proiectează drumuri spre Aeroportul Internațional Iași de aproape 10 ani fără o finalitate concretă – ani în care ieșenii au asistat la diverse schițe, machete și randări, expuse cu entuziasm electoral de primarul Mihai Chirica, fostul președinte al CJ Maricel Popa și actualul șef al administrației județene, Costel Alexe. Din demersurile acestora au rămas doar studiile de fezabilitate (SF).

Începând cu 2 Mai și până la mijlocul lunii august, accesul spre Aeroport va fi interzis pe drumul de 2 km care leagă zona Ciric de aerogară pentru cei care vor să ajungă cu mașini personale. În schimb vor putea circula: autobuzele CTP (care ar urma să preia pasagerii din zona parcărilor de la Ciric „din 15 în 15 minute”), taxiurile, Uber și Bolt.

Este o soluție de avarie identificată de autoritățile locale și județene, în condițiile în care aceleași autorități nu au fost capabile, în ultimii aproape 10 ani, să rezolve problema accesului auto spre Aeroport, în contextul unei (previzibile) dezvoltări a aerogării. După un anunț forțat al primarului privind interzicerea accesului, în ședința Consiliului Local din 26 aprilie [citește detalii], Aeroportul Internațional Iași a informat astăzi, 27 aprilie, asupra restricțiilor care vor intra în vigoare de săptămâna viitoare.

Redăm, mai jos, postarea făcută pe Facebook (!) de către oficialii aerogării:

Încep lucrările la noua parcare – Restricții de circulație către și dinspre Aeroport

  • Începând cu data 2 mai 2023 (ora 4:00), vor fi puse în aplicare o serie de măsuri privind fluidizarea traficului către și dinspre Aeroportul Iași, odată cu demararea lucrărilor de extindere a parcării auto și reconfigurarea căilor de acces în fața terminalelor T3 și T4.
  • În aceste condiții, parcarea existentă va fi închisă complet pentru o perioadă de trei luni, urmând a fi creat un drum de acces temporar de-a lungul celor trei terminale. Măsura a fost stabilită în urma consultărilor cu antreprenorul, instituțiile ce își desfășoară activitatea pe Aeroportul Iași, Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași, în contextul creșterii semnificative a traficului de pasageri.
  • Cât privește tranzitarea drumului spre Aeroport, începând din intersecția de la Pod Ciric, pe o distanță de 2 km, va fi permis DOAR accesul mijloacelor de transport în comun, precum și cel al companiilor de taxi și ride sharing. Staționarea mai mult de 5 minute și/sau parcarea autovehiculelor în fața terminalelor vor fi interzise. La rândul lor, angajații Regiei, echipajele de zbor și toți cei care vin la Aeroport în scop lucrativ vor avea taloane speciale de identificare, care le vor permite accesul cu autoturismele personale, din Rond Ciric până la Aeroport. La intersecția de la Ciric va fi creat un punct permanent de filtrare a autovehiculelor ce au drum spre Aeroport, care va fi coordonat și susținut de către Poliția Locală.
  • Pentru cei care vor să se deplaseze la aeroport cu mașinile personale, Primăria le va pune la dispoziție parcările terasate de la Ciric [notă APIX.ro – câte, unde?]. De aici spre Aeroport vor circula curse expres regulate de transport în comun, la intervale de 15 minute. Primăria urmează să identifice și alte zone de parcare pentru accesul spre Aeroport. [nota APIX.ro – se va plăti pentru cursa CTP de 2 km? autoritățile nu au încă un răspuns]
  • În ceea ce privește linia actuală a autobuzului 50, dedicată transportului din municipiu către Aeroport, va fi suplimentat numărul de curse zilnice la intervale regulate de maximum 30 de minute. Traseul autobuzului 50 este același (Gară – Piața Unirii – Tg. Cucu – AEROPORT și AEROPORT – Tg. Cucu – B-dul Independenței – Gară), putând fi consultat pe website-ul CTP Iași
  • Pentru a nu întârzia realizarea formalităților de check-in și verificarea documentelor, recomandăm pasagerilor să ajungă la Aeroport cu aproximativ 3 ore înainte de îmbarcare.

Oficialii aerogării au publicat și două schițe, alături de postarea de mai sus:

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top