Proiecte publice
Au început lucrările de modernizare la sistemul de iluminat: care sunt primele zone „atacate”
Firma Elba Timișoara a demarat lucrările la un proiect de modernizare a sistmeului de iluminat public din câteva cartiere ieșene, în cadrul unui proiect al Primăriei Iași finanțat cu fonduri europene. O premieră a proiectului: o arteră de circulație (șos. Arcu) va avea pe toată lungimea ei stâlpi cu panouri fotovoltaice.
Valoarea contractului se ridică la peste 11,5 milioane lei (inclusiv TVA), iar lucrările trebuie să fie gata în maximum 12 luni. În prezent, au loc lucrări pe bulevardele Alexandru cel Bun (inclusiv pasajul), Dacia, Carol I și Aleea Grigore Ghica Vodă.
De remarcat că contractul cu Elba a fost semnat încă de la începutul lunii octombrie 2020, dar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în primăvara acestui an.
- Citește și Luptă cruntă pentru un pot de 17 milioane lei: „giganți” din energie dau târcoale Iașului
Potrivit indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții, este vorba despre 4.088 de corpuri de iluminat cu LED, 4.122 de module de telegestiune cu punct luminos, 41 de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice, 287 de puncte de aprindere și de achiziția unui sistem de telegestiune.
Intervențiile vor consta în modernizarea tablourilor punctelor de aprindere pentru iluminat (287 bucăți) și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depășite din punct de vedere fizic cu unele performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune și alese în conformitate cu criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren, echiparea stâlpilor de iluminat a unei străzi din Municipiul Iași (șoseaua Arcu) cu panouri fotovoltaice, suplimentarea, dacă este cazul, a aparatelor de iluminat în funcție de criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren, înlocuirea și / sau adaptarea brațelor și a colierelor de prindere conform calculelor luminotehnice, folosirea stâlpilor existenți din rețeaua electrică ca suporți pentru noile aparate de iluminat acolo unde se impune.