Connect with us

Calendarul construirii spitalului regional, dat peste cap: o nouă amânare în stabilirea proiectantului lucrărilor

Proiecte publice

Calendarul construirii spitalului regional, dat peste cap: o nouă amânare în stabilirea proiectantului lucrărilor

Ministerul Sănătății (MS) a amânat, din nou, pentru a patra oară, atribuirea contractului pentru proiectarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași. Noul termen este 31 decembrie 2021, iar precedentele au fost în martie, iunie, septembrie și octombrie. Valoarea contractului se ridică la 64 milioane lei, fără TVA. Cu această nouă amânare devine destul de clar faptul că termenul asumat de MS pentru începerea lucrărilor (final an 2022) nu mai poate fi respectat.

Toate aceste întârzieri ar putea afecta buna implementare a proiectului, în condițiile în care finanțarea obiectivului este asigurată cu fonduri europene și dintr-un credit contractat de guvern.

Ultima amânare a fost în luna septembrie: la fel ca acum, MS nu a comunicat public ci doar a postat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) faptul că termenul de evaluare tehnică și financiară se prelungește.

Noul termen este 31 decembrie – anterior au fost termenele 29 martie, 30 iunie, 30 septembrie și 31 octombrie. Nimeni nu explică aceste amânări succesive, dar, cel mai probabil, criza politică actuală este una dintre principalele cauze. Licitația datează din decembrie 2019, iar proiectantul ar putea fi selectat în doi ani.

În ianuarie 2021, MS estima că lucrările de construcție a SRU vor începe la finalul anului 2022, în condițiile în care contractul de proiectare, ce face obiectul licitației de mai sus, are un termen de realizare de 12 luni. Dacă proiectantul este stabilit în luna decembrie 2021, atunci proiectul trebuie finalizat în decembrie 2022. Dar, abia după acest moment poate fi lansată licitația de execuție, iar dacă licitația de proiectare durează doi ani, cea de lucrări cât va dura? Astfel, devine destul de clar că termenele oficiale pentru implementarea SRU nu vor mai fi respectate.

Pentru construcția spitalului au fost estimate 321 milioane euro (287 milioane euro – lucrări, iar restul reprezintă cheltuieli neprevăzute). Ceilalți bani sunt pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro – supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro). În total, 480 milioane euro, cea mai mare investiție publică la Iași de după Revoluție. La această sumă se adaugă alte 52 milioane euro, banii necesari pentru reconversia și refuncționalizarea clădirilor de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

„SRU Iași este un complex de construcții pe 7 niveluri, inclusiv subsolul, parterul și cinci etaje superioare. Va avea o parcare subterană independentă, cu două etaje, care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 148.885 mp, iar amprenta clădirii este de 27.340 mp. Suprafața totală utilă a clădirii este de 70.108 mp (nu sunt incluse spații tehnice, zone de circulație majoră și suprafața pentru extinderea ulterioară în subsol)”, se arată în documentația de atribuire a licitației de proiectare.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top