Proiecte publice
Care este stadiul proiectelor de infrastructură mare din zona de nord-est a țării: noi întârzieri la autostrada A8
Reprezentații Asociației „Împreună pentru A8” au făcut o trecere în revistă la zi a proiectelor de infrastructură mare din regiunea de nord-est a țării, în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, a avut loc o ședință de monitorizare organizată de CNAIR.
O informație importantă este că pe sectorul ieșean al autostrăzii A8 (Ungheni – Iași – Tg Neamț) a avut loc o nouă amânare: noul termen asumat pentru obținerea acordului de mediu este sfârșitul lunii februarie 2024. Consitrans (proiectantul) a anunțat noul termen fără prea multe clarificări, iar subiectul a fost pus sub tăcere de CNAIR și Ministerul Transporturilor, potrivit participanților la ședință.
În același timp, veștile nu sunt bune nici pe principala porțiune a sectorului montan: deși, inițial, CNAIR vorbea despre o licitație de execuție pe întreg sectorul de 159 km („până la finalul anului 2023”), acum intenția ar fi să fie lansată o procedură („posibilă”) pentru o porțiune de 25-30 km.
Despre situația celorlalte proiecte de infrastructură aflăm din postarea publicată de Ionel Apostol, de la Asociația „Împreună pentru A8”, postare publicată pe Facebook (adnotările aparțin redacției):
- A8. Tg Neamț – Leghin, tronsonul lll, 29,6 km. Pe acest tronson s-a semnat contractul de execuție și acum se așteaptă ordinul de începere a lucrărilor (6 luni proiectare și 24 luni execuție) – finanțare asigurată prin PNRR și Bugetul de Stat. [citește detalii despre constructorul câștigător]
- A8. Miercurea Nirajului – Tg Mureș, tronsonul l, 24 km. Acest tronson a fost atribuit și, dacă nu vor fi contestații, se va semna contractul de execuție și proiectare – finanțarea este asigurată prin PNRR și Bugetul de Stat [citește detalii despre constructorul câștigător]
- A8, tronsonul ll, zona montană Leghin – Miercurea Nirajului, 159 km. Se așteaptă ca, în următoarea perioadă, Guvernul să aprobe indicatorii tehnico – economici. De la: „până la sfârșitul acestui an se va scoate la licitație întreg tronsonul montan (159 km)” s-a ajuns la „până la sfârșitul acestui an este posibil să fie scos la licitație un segment de 25-30 km”. [citește detalii despre sectorul montan]
- A7. Pașcani – Suceava – Siret. Pe Pașcani -Suceava, studiile geotehnice au fost finalizate și predate beneficiarului CNAIR. În acest moment se lucrează la obținerea acordului de mediu. Pe sectorul Suceava – Siret lucrările sunt mai întârziate.
- A13. Bacău – Brașov. În continuare, licitația pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate este suspendată.
- A14. Autostrada Nordului, Suceava – Bistrița Năsăud – Satu Mare. Aici, se lucrează la studiul geotehnic doar pe sectorul Vatra Dornei -Bistrița.
- DEx Bacău – Piatra Neamț: se bate pasul pe loc.
- DEx Focșani – Brăila. Studiul de fezabilitate a fost finalizat și urmează să fie predat beneficiarului CNAIR