Connect with us

Consiliul Județean va reabilita clădirile Filarmonicii

FOTO: Liviu CHIRICA/Consiliul Județean Iași

Proiecte publice

Consiliul Județean va reabilita clădirile Filarmonicii

Consiliul Județean (CJ) și-a asumat restaurarea celor două clădiri care găzduiesc Filarmonica Iași. După ce ani la rândul autoritățile locale și centrale și-au arătat neputința în a renova imobilele, un protocol încheiat între CJ și Episcopia Catolică deschide drumul pentru lucrări de execuție.

Potrivit acordului, CJ a preluat în administrare clădirile și și-a asumat reabilitarea obiectivului în termen de trei ani, în contextul în care Filarmonica va putea folosi clădirile pentru încă 19 ani.

Deocamdată nu este clar de unde vor veni banii pentru restaurare, dar printr-un parteneriat între CJ, în calitate de administrator, și Episcopia, în calitate de proprietar, se pot atrage fonduri europene. Preluarea clădirilor de către CJ este primul pas concret în lansarea lucrărilor.

Pe vremea când liberalul Cristian Adomniței se afla la conducerea Ministerului Educației s-a apelat la o soluție asemănătoare pentru refacerea Casei Balș, parte din complex. La vremea respectivă, monumentul a trecut la Universitatea de Arte, iar guvernul a putut finanța lucrările.

Noi avem doar un singur interes, acela ca acest edificiu, o adevărată operă de artă, să fie în beneficiul ieșenilor, în slujba muzicii. Mă bucur că, iată, astăzi, facem acest pas împreună. Așteptăm să revedem Filarmonica Moldova susținând concertele sale deosebite acasă, unde îi este locul”, a spus Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, imediat după semnarea contractului.

„Este un moment de mare încărcătură emoțională. O bucurie pentru noi, cei din administrație, că ne oferiți ocazia să putem reda orașului și ieșenilor acest edificiu, dar mai ales o bucurie pentru artiștii Filarmonicii care vor avea un loc propice pentru concerte de înaltă ținută. Vom începe lucrările de consolidare cu sala Filarmonicii, acolo unde, cu ani în urmă a dirijat chiar binecunoscutul Iosif Conta”, a afirmat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

La momentul semnării documentelor de predare a celor două spații a luat parte și Șerban Mereuță, director adjunct al Filarmonicii Moldova, care a subliniat importanța unei săli cu o acustică specială.

Când totul va fi finalizat și vor fi toate condițiile necesare pentru a susține un concert așa cum știu și pot colegii mei din orchestră, din cor și soliștii,  sunt convins că publicul pe care l-am pierdut sau s-a retras tocmai în lipsa unei locații adecvate, va reveni cu drag la spectacolele noastre”, a spus Șerban Mereuță.

Cele două imobile transmise în administrare Consiliului Județean au o suprafață de 1327 de metri pătrați, respectiv 375 de metri pătrați, iar acum se află într-o avansată stare de degradare. Conform contractului încheiat astăzi, C.J. are obligația ca în următorii trei ani să le consolideze și restaureze. Din cauza stadiului de degradare a sălii filarmonicii, artiștii se văd nevoiți să își reîntâlnească publicul iubitor de muzică simfonică în diferite locații din oraș.

Trecerea imobilelor în administrarea C.J. a fost apobată de plenul Consiliului Județean în ședinta din data de 29 octombrie.

 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top