Connect with us

FOTO Unul dintre cele mai mari parcuri solare din regiune va fi construit la 40 km de mun. Iași

Investiții private

FOTO Unul dintre cele mai mari parcuri solare din regiune va fi construit la 40 km de mun. Iași

Un investitor din Timișoara, care are parteneri din SUA, va construi în județul Iași unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din regiune. În proiect este implicat și un fost politician cunoscut la nivel național – Cătălin Ivan, fost europarlamentar.

Parcul va fi amenajat pe un teren de peste 32 hectare care a fost concesionat de la Primăria Vlădeni. Este vorba despre izlazul comunal, teren care se află în zona de sud-est a localității.

Acesta este amplasamentul parcului

În parc vor fi montate 47.628 de panouri din siliciu monocristalin, dispuse pe orizontală în 1.701 de șiruri a câte 28 de panouri. „Se vor produce 1.200 MWh/an energie regenerabilă din sursă solară”, se precizează într-un raport consultat de Apix.ro. Puterea instalată a parcului fotovoltaic este de aproape 31 MW, cu o unitate de stocare energie electrică având o putere instalată de aproximativ 2 MW.

Proiectul este în fază avansată de avizare, în acest an fiind posibilă emiterea autorizației de construire. Ulterior, parcul va fi amenajat în maxim 9 luni. „În prezent, terenul este liber de construcții și este folosit parțial ca și islaz comunal. O parte din teren este acoperită cu stufăriș. Terenul este situat în sudul și sud-estul satului Vlădeni, lipit de intravilan. În partea de sud a terenului se găsește gara Vlădeni și baza de producție Ameropa Grains. Terenul este mărginit în partea de sud de calea ferată simplă neelectrificată”, este descrierea amplasamentului.

Investitorul are sprijin american

Proiectul a fost inițiat de către compania Moldo Solar Park SRL, o firmă înființată în februarie 2022 cu sediul social în Timișoara. Societatea este deținută de Armand Consulting SRL (90%) și ieșeanul Cătălin Ivan (10%), fost europarlamentar, care s-a retras din politică în 2020. Intervievat de „Ziarul de Iași”, fostul politician a spus că îi cunoaște de mai mult timp pe investitorii din Timișoara și a precizat că aceștia au ales Iașul la propunerea lui. „M-am oferit să-i ajut și să mă implic în acest proiect”, a comentat Cătălin Ivan.

Terenul e pășune acum

Firma Armand Consulting SRL este deținută de Doru Armand Domuța. El este cunoscut pe piața energiei pentru o altă firmă pe care o conduce – Restart Energy One, al cărui asociat majoritar este tot Armand Consulting. Restart are un acționarat mixt românesc-american, după ce timișoreanul i-a atras în afacere pe americanii de la Tejas Capital Group LLC (din Texas). De asemenea, Restart are încheiat un acord cu un fond american (Interlink Capital Strategies din Washington DC) pentru dezvoltarea de proiecte regenerabile în România.

Restart Energy One este unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică de la nivel local: anul trecut, potrivit presei de specialitate, compania a avut o cifră de afaceri de 55 milioane euro în 2022 și estimează venituri de 72 milioane euro pentru anul în curs.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top