Connect with us

Lucrările la autostrada A8 încep în februarie 2024 pe sectorul Leghin – Moțca

Trafic

Lucrările la autostrada A8 încep în februarie 2024 pe sectorul Leghin – Moțca

CNAIR a dat ordinul de începere a lucrărilor pe autostrada A8 pe sectorul Leghin – Tg Neamț – Moțca (cca 30 km): acestea vor debuta pe 1 februarie, conform șefului CNAIR Cristian Pistol. Acest sector cuprinde lucrări și în județul Iași.

Lucrările se vor desfășura pe parcursul a 30 de luni (6 luni – proiectare și 24 luni – execuție) și sunt finanțate prin intermediul PNRR. Valoarea contractului ajunge la 1,6 miliarde lei, licitația fiind adjudecată de către grupul de firme UMB, al omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Același grup a mobilizat, zilele trecute, primele utilaje pe șantierul A7 din județul Iași, respectiv în zona nodului turbion, la sud de Pașcani, locul de intersecție între A7 și A8.

Sectorul Leghin – Tg Neamț (click pe imagine pentru a o mări)

Nodul turbion este executat tot de grupul UMB în urma unui contract de 1,7 miliarde lei care vizează construirea sectorului Mircești – Pașcani, parte din A7. Problema este că legătura dintre Moțca și nodul turbion nu face obiectul vreunui contract de lucrări – această porțiune este inclusă în sectorul Moțca – Iași – Ungheni, tronson care încă se „zbate” să iasă din actualizarea de studii tehnice.

Potrivit contractului, pe sectorul Leghin – Moțca vor fi construiți 672 metri pe raza comunei ieșene, la care se adaugă cei 534 metri ai podului peste râul Moldova, râu care delimitează județele Neamț și Iași. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat cu întârziere: asociațiile care militează pentru construirea de autostrăzi au cerut insistent emiterea acestui ordin în ultimele luni, având în vedere că contractul dintre CNAIR și UMB a fost semnat în septembrie 2023.

Care este traseul autostrăzii

Sectorul Leghin – Tg Neamţ – Moțca are o lungime de 30 km și se desfășoară pe raza judeţelor Neamţ şi Iaşi. Secţiunea reprezintă capătul estic al sectorului montan (Tg Mureş – Tg Neamţ) şi traversează teritoriul următoarelor localităţi: Vânători, Agapia, Grumăzeşti, Petricani, Urecheni, Timişeşti, Păstrăveni (toate din Neamţ) şi Moţca (Iaşi).

Traseul începe în zona localităţii Leghin cu un nod rutier de tip trompetă care va asigura accesul spre zona mănăstirilor cu descărcare în DN 15B, prin intermediul unei intersecţii giratorie.

„Între localităţile Agapia şi Humuleştii Noi, autostrada intersectează DN 15C, aici fiind proiectat şi un nod rutier de tip trompetă ce descarcă traficul în DN 15C printr-o intersecţia giratorie, care va asigura legătura cu Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ”, se arată în documentaţia de atribuire a contractului de lucrări.

Potrivit sursei citate, de la intersecţia cu DN 15C, traseul ocoleşte localităţile Topoliţa (pe la nord) şi Humuleşti (pe la sud) şi traversează un drum judeţean (115I) pentru a se înscrie, ulterior, între localităţile Boiştea şi Petricani, fiind ocolită zona împădurită. Autostrada va intersecta apoi DJ 155B şi va trece la nord de Lunca Moldovei, spre râul Moldovei peste care va fi construit un pod.

Proiectul are ca punct final km 211+107 (teritoriul localităţii Moţca, n.r.) pentru a îngloba şi podul cu ajutorul căruia se traversează râul Moldova”, se mai precizează în documentaţie. Pe întreg traseul sectorului Leghin – Tg Neamţ sunt prevăzute 23 de lucrări de artă: 13 poduri, 8 pasaje şi 2 viaducte.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

To Top