Connect with us

Măn. Frumoasa va avea sistem de iluminat arhitectural: costurile sunt de 1 mil. lei

Local

Măn. Frumoasa va avea sistem de iluminat arhitectural: costurile sunt de 1 mil. lei

Primăria Iași pregătește montarea unui sistem de iluminat arhitectural la ansamblul Mănăstirii Frumoasa, odată ce lucrările de restaurare au fost finalizate. Costurile sunt estimate la circa un milion de lei (inclusiv TVA).

Municipalitatea a lansat deja o licitație, iar sistemul va fi disponibil în întreg ansamblul: Biserica „Sf. Voievozi”, Palatul de pe ziduri, Palatul pentru femei, Turnul clopotniță și zidul de incintă. Primăria așteaptă oferte de la companiile interesate cel târziu pe 5 octombrie.

„Toate proiectoarele au surse LED și au fost amplsate de jur-împrejurul clădirilor, sub căciula zidului de incintă, iar pentru turlele bisericii și a turnului clopotniță s-au prevăzut proiectoare pe stâlpii metalici suplii, cu înălțime de 1 m (12 stâlpi), integrați în spațiile cu multă vegetație. Montarea corpurilor de iluminat pe fațada clădirilor nu constituie o soluție agreată”, se precizează în caietul de sarcini.

Lucrările la Mănăstirea Frumoasa au demarat în vara anului 2018 și au fost finalizate recent. În cadrul proiectului au fost incluse cinci construcţii care au fost restaurate: Biserica „Sf. Voievozi” (construită între anii 1836 – 1839), Palatul de pe ziduri (1816 – 1819), Palatul pentru femei (1727 – 1733), Turn Clopotniţă (1819 – 1833) şi Zidul de incintă (1726 – 1733).

Proiectul a mai vizat amenajarea a 2.400 mp de spaţii verzi, a peste 1.300 mp de trotuare şi alei pietonale şi peste 760 mp de alei carosabile. De asemenea, au fost realizate cinci locuri de parcare în incintă şi au fost amplasate 12 elemente de mobilier urban (opt stâlpi decorativi iluminat exterior şi patru coşuri deşeuri cu colectare selectivă).

Valoarea lucrărilor de restaurare a ajuns la circa cinci milioane euro, fiind finanțate cu fonduri europene.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top