Connect with us

PMI vrea să cumpere, prin negociere, 50.000 tone de cărbune la un preț maxim de 280 dolari pe tonă

Local

PMI vrea să cumpere, prin negociere, 50.000 tone de cărbune la un preț maxim de 280 dolari pe tonă

Primăria Iași a inițiat o procedură prin care vrea să achiziționeze, prin negociere directă, o cantitate de 50.000 tone cărbune la un cost total de aproape 70 milioane lei, respectiv circa 280 dolari/tonă. Pe piețele internaționale, prețul cărbunelui se menține, de la începutul luni noiembrie, constant sub pragul de 200 dolari/tonă.

Procedura este una de negociere directă cu companii. „În acest scop municipalitatea a trimis invitații către 13 mari companii de profil din țară și din Europa, ofertele fiind așteptate până luni, 22 noiembrie 2021, la ora 11.00”, se arată într-o informare a Primăriei.

O astfel de procedură a fost inițiată în contextul în care la prima licitație pentru achiziția de cărbune nu a fost depusă vreo ofertă, iar achiziția are un caracter urgent în contextul nevoii de a asigura furnizarea de energie termică, în condițiile în care actuala soluție – funcționarea doar a CET Tudor pe bază de gaz – generează costuri mult mai mari.

În paralel, licitația pentru achiziția a 90.000 tone cărbune (circa 123 milioane lei) merge înainte: municipalitatea așteaptă oferte până pe 6 decembrie. Chiar dacă va avea oferte la această procedură, e puțin probabil că va fi desemnat un câștigător pentru furnizarea cărbunelui până la finalul anului, astfel că, efectiv, combustibilul ar putea ajunge la Iași prea târziu pentru a mai putea fi util în actualul sezon rece.

Totodată, municipalitatea evaluează, în această perioadă, ofertele depuse de CFR Marfă și Grupul Feroviar Român pentru transportul pe calea ferată a cărbunelui achiziționat din portul Constanța la Iași. În acest caz, contractul are o valoare estimată de 18 milioane lei.

Amintim că, Primăria a estimat costuri de 387 milioane lei pentru asigurarea în condiții optime a tot ce ține de funcționarea sistemului de termoficare. Din această sumă, Primăria a solicitat de la guvern 245 milioane lei, iar alte 142 milioane lei sunt prevăzute de la bugetul local. Deocamdată, guvernul a alocat aproape 46 milioane lei.

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top