Connect with us

Primăria pregătește licitația de execuție a noului depou din Dacia: lucrările au fost deja autorizate

Proiecte publice

Primăria pregătește licitația de execuție a noului depou din Dacia: lucrările au fost deja autorizate

Lucrările de construire a unui depou în Dacia au fost autorizate de către Primăria Iaşi, iar municipalitatea pregătește deja licitația de execuție având în vedere că finanțarea proiectului de circa 50 milioane euro este asigurată prin intermediul unui credit de la BERD.

Constructorul care va fi desemnat de Primărie – în baza regulilor BERD de licitație – va lucra pe un teren de 5,5 ha. În primă instanță, vor fi demolate toate halele actuale, construcția depoului urmând a fi făcută „de la zero”.

Pe cea mai mare parte a terenului (4 ha) vor fi construite trei hale principale pentru: revizii reparaţii tramvaie (întreţinere şi reparaţii tramvaie, ateliere, vestiare, birouri, centrală termică şi spaţiu tehnic, întreţinere zilnică şi nisipare, spălătorie tramvaie), garare tramvaie şi, respectiv, garare şi întreţinere autobuze electrice şi troleibuze, inclusiv construcţii pentru instalaţii (bazin decantare, separator hidrocarburi şi bazine captare apă pluvială).

Pe un alt hectar de teren s-a dat undă verde pentru înlocuirea suprastructurii şi consolidarea infrastructurii podului existent, inclusiv modernizarea tramei stradale (str. Strămoşilor), pe o lungime de aproximativ 440 m, prin lărgirea profilului stradal pentru separarea circulaţiei pe moduri de transport în două direcţii (tramvaie şi autobuze), şi amenajarea unei zone verzi şi trotuare pe ambele părţi.

„Pe terenul de 4.902 mp, care reprezintă unitatea teritorială de referinţă 3, se propune modernizarea întregii căii de rulare şi realizarea unei staţii acoperite intermodale destinată tramvaielor şi autobuzelor”, se arată în autorizaţia emisă de Primărie.

Planul urbanistic zonal (PUZ) aferent investiţiei a fost aprobat în decembrie 2021. Pe parcursul acestui an, au fost actualizaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, în condiţiile în care proiectul a suferit modificări importante. Iniţial, necesarul de finanţare era estimat la circa 13,5 milioane euro pentru ca, ulterior, să ajungă de peste trei ori mai mult.

Primăria are în curs mai multe proiecte pentru achiziţia de vehicule noi care va aduce, în final la Iaşi, o flotă cu 50 de tramvaie noi şi 69 de autobuze electrice. Aceste vehicule vor fi garate în noul depou care va fi construit în capătul cartierului Dacia. Toate construcţiile existente pe amplasament vor fi demolate, fiind emisă o autorizaţie de construire în acest sens încă de acum două luni.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top