Connect with us

UPDATE Proiectul achiziției unui teren din Păcurari, cu scopul de a face un parc, a fost inclus pe ordinea de zi a Consiliului Local

Spații verzi

UPDATE Proiectul achiziției unui teren din Păcurari, cu scopul de a face un parc, a fost inclus pe ordinea de zi a Consiliului Local

UPDATE. Într-un comunicat trimis în după-amiaza zilei de joi, Primăria încearcă o altă abordare: solicită suspendarea licitației și propune Ministerului Culturii să încheie un parteneriat cu municipalitatea ieșeană pentru realizarea unui parc. În acest sens, primarul Mihai Chirica a înaintat o scrisoare deschisă atât către ministrul Culturii, cât și șefului PSD Marcel Ciolacu, subliniind că, la nivel local, există un consens între PNL și PSD pentru implementarea unui asftfel de proiect. Conținutul integral al scrisorii poate fi citit la finalul articolului.

  • APIX.ro a solicitat un punct de vedere de la ministrul Culturii și îl va publica îndată ce acesta ne va fi furnizat. Later edit. Lucian Romașcanu ne-a precizat că a primit scrisoarea deschisă a primarului Mihai Chirica și a susținut că va ieși public cu un punct de vedere în timp util. UPDATE – Citește răspunsul ministrului Culturii.

Știrea inițială

Pe ordinea de zi a ședinței a Consiliului Local (CL), din 31 octombrie, a fost introdus pe lista suplimentară un proiect de hotărâre cu privire la achiziția terenului RADEF din Păcurari, de 5.000 mp, despre care APIX.ro a semnalat săptămâna trecută că este scos la licitație publică cu strigare pentru o sumă de 3,8 milioane lei.

Proiectul este semnat de consilieri USR, PNL și PSD, iar una dintre semnături vine și din partea executivului, respectiv viceprimarul Daniel Juravle. Proiectul este într-o formă propusă de consilierul Răzvan Timofciuc, dar este de așteptat ca, la nivelul comisiilor de specialitate, să fie depuse amendamente de către alți consilieri. De asemenea, la nivel de comisii, proiectul poate fi semnat și de alți consilieri care nu au avut ocazia să facă încă acest lucru.

Din informațiile APIX.ro, scopul ar fi ca proiectul să fie asumat de mai mulți consilieri într-o formă agreată de toate partidele. În context, amintim că, la prima discuție pe tema acestui proiect, a fost propus un consens la nivelul de CL astfel încât inițiatorii proiectului să fie cât mai mulți consilieri, indiferent de partidul din care fac parte.

Zilele trecute, a existat și o reacție oficială din partea Primăriei Iași, în condițiile în care instituția a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că va încerca să achiziționeze terenul prin participarea la licitația de pe 2 noiembrie.

Așa cum APIX.ro a mai scris, participarea Primăriei la licitație poate duce la o descurajare a dezvoltatorilor imobiliari să se înscrie la procedură întrucât ar fi un semnal că municipalitatea nu va acorda atât de ușor eventuale autorizații pentru clădiri rezidențiale, în condițiile în care zona este deja „sufocată” de blocuri. Astfel, sunt create unele premise ca proprietatea să fie vândută la prețul de pornire.

Terenul este poziționat în apropierea intersecției cu șos. Păcurari, zona Munca Invalizilor. Spre Cimitirul Evreiesc au fost construite zeci de imobile, unele înalte. După cum se poate constata, terenul este acoperit acum în mare parte de vegetație

Scrisoarea deschisă adresată de către primarul Mihai Chirica

Pe scurt, administratorul judiciar al Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a inițiat o procedură de vânzare în data de 2 noiembrie 2022 pentru proprietatea imobiliară unde s-a aflat sediul fostului „Oficiu de difuzare şi programare a filmelor Iaşi”, situat în Municipiul Iaşi, aleea Cimitirul Evreiesc nr. 2.

Având în vedere intenţia municipalităţii ieşene de a răspunde cerințelor comunității, precum şi cererea societăţii civile ca autoritatea publică locală să intre în proprietatea terenului pentru a dezvolta un proiect public destinat acesteia, vă rugăm să faceți demersurile necesare pentru suspendarea organizării licitaţiei publice, având în vedere faptul că am iniţiat deja un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care municipalitatea ieşeană intenţionează să dobândească proprietatea imobiliară amintită mai sus. Există un consens politic între PSD și PNL în Consiliul Local Iaşi pentru ca acest teren să devină proprietate publică.

Propunerea noastră către Dumneavoastră, în calitate de ministru al Culturii şi coordonator al RADEF România, este să încheiem un parteneriat prin care terenul respectiv să intre în proprietatea Municipiului Iaşi, cu intenţia de a edifica un parc public cu un profund rol cultural și care să cuprindă obiective specifice zonelor de loisir şi de petrecere a timpului liber.

Suma estimată de către RADEF pentru vânzarea acestui teren promitem să o utilizăm în scopul susținerii culturii, atât pentru proiecte locale, cât și naționale (care țin direct de Ministerul Culturii), și vom include această sumă în bugetul local pe anul 2023, urmând a stabili împreună agenda evenimentelor culturale pe care le vom organiza în cadrul acestui parteneriat.

Adaug aici faptul că zona respectivă resimte lipsa unor astfel de spații destinate activităților de relaxare și divertisment, respectiv a spaţiilor verzi.

Prin urmare, suspendarea organizării licitației ar oferi șansa creării în acel cartier a unor obiective cu rol cultural, atât de necesare unei comunități civilizate, cu oameni tineri și dornici să trăiască într-un mediu inspirațional și adecvat identității profund culturale a Municipiului Iași.

Cu speranța că veți analiza cu temeinicie aceste aspecte, aștept cu încredere un răspuns favorabil propunerii de mai sus.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Spații verzi

To Top