Investiții private
Proiectul de la Veneția, cu blocuri de 10 etaje, ajunge la votul final
Ansamblu de blocuri cu 10 etaje, din zona Veneția, va fi supus dezbaterii Consiliului Local (CL) în cadrul ședinței care se va desfășura săptămâna viitoare, potrivit informațiilor Apix.ro.
Investitorii – mai multe persoane fizice – au la dispoziție o suprafață de aproape 20.000 mp, iar intenția este de a construi blocuri cu un regim subsol, demisol, parter și 10 etaje, iar imobilele vor găzdui cel puțin 500 de apartamente, deservite de tot atâtea locuri de parcare.
Principalul acces la teren: un pod rutier care urmează să fie construit
O problemă actuală a zonei este lipsa unei rețele stradale. „Arterele de circulație în zonă sunt subdimensionate, având îmbrăcăminte provizorie și nu sunt regularizate (str. Alexandrina Tănăsescu, fundac Aurel Vlaicu, str. Ciric etc.). Se propune o soluție de străzi, în urma unei analize a circulației auto. Din punct de vedere al circulației se constată următoarele disfuncționalități: lipsa rețelei stradale în zona studiată, necesitatea introducerii podului rutier, lipsa trotuarelor pentru circulația pietonală, lipsa unei îmbrăcăminți corespunzătoare a căilor de circulație și dimensionarea necorespunzătoare a drumului de acces duce la strangulări în fluxurile de circulație”, se arată în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
În același timp, conform documentului citat, capacitatea de transport rutier în zonă este influențată de greutățile în fluența circulației date de necesitatea de modernizare a șos. Ciric, dezvoltare regăsită și în studiul PUG, unde este relevată și necesitatea introducerea unei artere de legătură între municipiul Iași și Aeroport, aerogara fiind la un kilometru distanță de terenul supus investiției. „Acest drum este preluat și în propunerea PUZ prin introducerea unui pod rutier ce traversează pârâul Ciric și a unei artere cu patru benzi de circulație. (…) Prioritatea de investiție o reprezintă inserția podului rutier ce debușează în intersecția dintre str. Ciric și șos. Ciric, și care va reprezinta principalul acces pe sit”, se arată în proiect.
Terenul are o suprafață totală de 19.876 mp, iar blocurile vor ocupa 8.000 mp, în timp ce circulațiile (trotuare, alei, platforme) circa 2.600 mp. Proiectul prevede și amenjarea unei piste pentru bicicliști (530 mp), în timp ce rețeaua stradală din incintă va ocupa circa 4.600 mp. Nu în ultimul rând, pe o suprafață de 4.200 mp vor fi amenajate spații verzi, iar alți 2.000 mp (din suprafața construită) vor fi terase verzi.
„Extinderile, modernizările și devierile rețelelor tehnico-edilitare necesare funcționării investiției de bază, acolo unde este cazul, se vor executa anterior începerii lucrărilor autorizate pentru construire, pe cheltuiala beneficiarului”, se mai precizează în proiectul consultat de Apix.ro.
După aprobarea proiectului de PUZ în ședința de 27 februarie a plenului CL, investitorii vor putea solicita emiterea de către Primăriei a autorizației de construire. În mod normal, acest act ar putea fi emis în primăvară, iar lucrările la complex să înceapâ până la finalul anului în curs.