Connect with us

Proiectul de reabilitare a căii ferate Roman-Iași-frontieră a ajuns în etapa avizelor: studiul a fost finalizat

Proiecte publice

Proiectul de reabilitare a căii ferate Roman-Iași-frontieră a ajuns în etapa avizelor: studiul a fost finalizat

Compania CFR a ajuns în etapa obținerii avizelor pe proiectul de reabilitare a căii ferate Roman-Iași-frontieră. După aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor, CFR va putea lansa licitația de lucrări, finanțarea fiind asigurată pentru execuție.

Odată ce calea ferată va fi refăcută, trenurile de călători vor putea atinge o viteză de 160 km/h, iar cele de marfă de 120 km/h, conform proiectului tehnic. Contractul de proiectare a avut o valoare de 16,5 milioane lei, iar documentația tehnică a fost întocmită de firma TPF Inginerie.

Între Roman și până la frontieră, via Pașcani-Iași, sunt circa 140 km: 123 km reprezintă linie dublă electrificată, iar 17 km – linie simplă neelectrificată. Potrivit proiectului, pe traseu sunt „diverse stadii de degradare din cauza uzurii fizice şi morale, precum şi a depăşirii duratei normale de funcţionare. Datorită restricţiilor de viteză, durata medie a călătoriei cu trenul pe tronsonul Roman-Iaşi-Frontieră este de aproximativ 3 ore şi 15 minute“.

Studiul de fezabilitate a fost despus inclusiv la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), în vederea obținerii acordului de mediu. Pe raza județului Iași, calea ferată tranzitează teritoriul următoarelor localități: Iași, Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Mircești, Hălăucești, Mogosești-Siret, Stolniceni-Prăjescu, Ruginoasa, Heleșteni, Costești, Ion Neculce, Bălțați, Dumești, Lețcani, Miroslava, Holboca și Ungheni. Alte localități tranzitate sunt Roman, Cordun, Săbăoani și Gherăești.

În cadrul a două proiecte distincte, CFR are în pregătire reabilitarea căii ferate de la Roman la Focșani și, respectiv, de la Pașcani la Dărmănești.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top