Connect with us

A fost ales constructorul metroului de la Cluj: contract de 9 miliarde lei

Național

A fost ales constructorul metroului de la Cluj: contract de 9 miliarde lei

Municipiul Cluj a început anul 2023 în forță: a stabilit constructorul metroului și a lansat două licitații pentru construirea centurii metropolitane. Suma tuturor contractelor e ametițoare pentru Iași: 12,4 miliarde lei.

Primăria clujeană și-a văzut de treabă în ultimii ani și a reușit să atragă sume consistente din program guvernamentale, fonduri la care Iașul nu a avut și nu are acces. În cazul metroului, banii sunt asigurați prin intermediul PNRR, program în care Iașul își numără „firimiturile”. Pentru centură, fondurile vin de la guvern, prin Ministerul Transporturilor.

Clujul a anunțat astăzi câștigătorul licitației pentru construcția Magistralei I de metrou, respectiv o asociere formată din nu mai puțin de 18 firme din Turcia, Franța și România, principalele companii fiind Gulermak, Alstom și, respectiv, Arcada Company. Apix.ro a scris recent despre ultima firmă enumerată, în contextul asocierii societății gălățene cu Conest pentru reabilitarea pasajului Socola.

„Magistrala I de metrou Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran, în tehnologie rail șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens). Flota de material rulant este constituită din trenuri cu trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 locuri. Sistemul de siguranță și automatizare a traficului și trenurile de metrou sunt prevăzute cu tehnologie fără mecanic (driverless) ce corespunde gradului de automatizare”, arată Primăria Cluj.

Clujul mai are în desfășurare două licitații majore pentru realizarea centurii metropolitane, un drum nou care va avea 42 km și va include 5 tuneluri, costurile totale fiind de peste 3,4 miliarde lei: cele două licitații au fost lansate pe 25 februarie 2023, vezi AICI și AICI.

În prima etapă este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență pentru ca etapa II să fie și conexiunea cu Autostrada Transilvania. Iașul va beneficia de asemenea de un spital regional, dar infrastructura rutieră de legătură este deocamdată doar la un stadiu de „hârtie”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Național

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top