Connect with us

Revin troleibuzele la Iași?/PMI anunță un proiect de 53 mil. lei

Model de troleibuz achiziționat recent la Cluj

Proiecte publice

Revin troleibuzele la Iași?/PMI anunță un proiect de 53 mil. lei

Municipalitatea va întocmi un proiect pentru achiziția de troleibuze și tramvaie. Achiziția ar urma să fie finanțată din Fondul de mediu, respectiv de Ministerul Mediului.

Astăzi, la Iași, a fost lansat ghidul de finanțare pentru transport ecologic, în prezența miniștrilor Costel Alexe (Mediu) și Florin Cîțu (Finanțe). Evenimentul a avut un caracter vădit electoral, dar cert este că alocarea pentru fondul de mediu ajunge la 480 milioane lei, iar Iașul poate atrage până la 53 milioane lei, în condițiile unei co-finanțări de 20% din partea Primăriei.

Astfel, cu circa 11 milioane euro, Primăria ar putea cumpăra troleibuze și tramvaie. Ghidul va sta în dezbatere publică 30 de zile și, spre sfârșitul lunii octombrie, vor putea fi depuse proiecte la nivel național. Dintre orașele mari, prioritate la finanțare o vor avea orașele care au un nivel mare de poluare, iar Iașul se află printre acestea.

Spre comparație, cu 15 milioane euro, municipalitatea a cumpărat în ultimii ani 88 de autobuze noi Euro 6.

Țintim în special tramvaie și troleibuze pentru că vrem ca municipiul Iași să aibă o rețea internă doar de mijloc de transport electric care să poată funcționa foarte bine și în condițiile de declivitate, suntem orașul celor 7 coline și avem nevoie de o sursă permanentă în preajma mijlocului de transport, iar troleibuzul răspunde foarte bine. Și, cealaltă parte de transport metropolitan să o ducem pe șină și, pe de alta, să scoatem mijloacele auto în afara municipiului Iași”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Amintim că, în prezent, Primăria are în derulare două contracte cu finanțare europeană pentru achiziția a 32 de tramvaie care sunt în producție în Polonia (PESA va furniza 16 tramvaie) și în Turcia (Bozankaya va livra alte 16).

În același timp, Ministerul Dezvoltării are în desfășurare două achiziții de autobuze electrice la nivel național, iar Iașul este inclus cu 44 de astfel de mijloace de transport.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top