Connect with us

Schiță: Unde vrea Primăria să-și construiască un nou sediu. UPDATE

Palatul Roznovanu, foto: Target Media

Proiecte publice

Schiță: Unde vrea Primăria să-și construiască un nou sediu. UPDATE

UPDATE. Acest articol a cuprins o eroare. Citește aici detalii.

Municipalitatea ieșeană a alocat în acest an o sumă de 460.000 lei pentru proiectarea lucrărilor la noul sediu administrativ. Proiectul unui nou sediu a fost inițiat anul trecut de primarul Mihai Chirica și, între timp, instituția a făcut mai multe demersuri pentru a-l demara efectiv. Planul edilului este ca noua Primărie să fie în spatele și în lateralul actualului sediu. Deocamdată, în procesul de avizare au fost eliberate două certificate de urbanism, ultimul în luna martie 2018, ambele stabilind necesitatea întocmirii unui plan urbanistic zonal.

Pe lângă alocarea banilor menționați mai sus, un alt pas important este preluarea unei clădiri din imediata vecinătătate care aparține Ministerului Finanțelor Publice (MFP), dar unde există în prezent birouri ale Administrației Finanțelor Locale. La sfârșitul lunii martie, Consiliul Local a aprobat preluarea în proprietate, decizie ce va fi document suport pentru o hotărâre ulterioară a guvernului prin intermediul căreia va fi făcut efectiv transferul.

Schița amplasamentului (marcaj roșu – principala suprafață de teren unde Primăria vrea să amenajeze noul sediu, marcaj negru – clădirea preluată de la MFP, (vezi AICI schița amplasamentului pentru noul sediu) marcaj albastru – suprafață de teren destinată unei parcări sub- sau supraterane):

Corpul de clădire ce va fi preluat de MFP are o suprafaţă construită la sol de circa 360 mp şi o suprafaţă utilă de 715 mp la un regim de înălţime cu parter şi un etaj. Nu este exclus ca acest corp să fie demolat.

Noul sediu va cuprinde această clădire şi va mai ocupa o parte din actuala parcare, precum şi zona de garaje şi a cabinei pentru portari, dar există posibilitatea și demolării actualului Centru de Informare pentru Cetățeni. Din estimările APIX, Primăria are la dispoziție cel puțin 5.000 mp pentru amenajarea unui sediu nou, o clădire adaptată pentru birouri ce va avea maximum trei etaje.

Amplasamentul ar putea cuprinde și zona marcată cu albastru în fotografia de mai jos (cu marcaj roșu este zona evidențiată în schița de mai sus): (Vezi aici SCHIȚA fără erori)

Mai mult, noul sediu administrativ ar putea cuprinde și birourile actuale ale Finanțelor Locale din monumentul istoric unde este și sediul PSD – este cunoscut la nivel politic planul Primărie de a-i evacua pe social-democrați de la etajul 2 al clădirii. Evacuarea PSD ar crea oportunitatea unui sediu administrativ de amploare, dar, deocamdată, nu au existat luări concrete de poziție pe această temă de către oficialii municipalității. În schimb, de remarcat că edilul șef al Iașului a precizat deja că unele servicii ale municipalității vor fi mutate din zona centrală la „Piramida lui Dubeț” din șos. Națională.

Anul trecut, primarul Mihai Chirica declara că actualul sediu, Palatul Roznovanu, va rămâne o clădire dedicată Consiliului Local şi executivului. Şedinţele de plen se vor desfăşura tot în sala „Vasile Pogor“, iar aleşii locali vor avea, pe grupuri politice, birouri în incinta monumentului istoric.

Noul sediu va avea intrări atât din str. Agatha Bârsescu, cât și din pietonalul Ștefan cel Mare (vedere din spate):

Printre argumentele aduse în favoarea proiectului, primarul preciza că lucrul cu publicul este dificil în Palatul Roznovanu în condiţiile în care birourile sunt amenajate în spaţii neadecvate.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top