Proiecte publice
Spitalul Regional Iași intră pe un drum fără întoarcere: a fost lansată prima licitație de lucrări
Autoritățile centrale au lansat prima licitație de lucrări aferentă proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași, la capătul a aproape 10 ani de la momentul în care Comisia Europeană a alocat primele fonduri necesare acestei investiții. SRU va fi construit în Moara de Vânt pe un teren de 12 hectare.
Este prima etapă în dezvoltarea proiectului și vizează următoarele tipuri de intervenții: organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire; excavare grosieră; lucrări de protejare a săpăturii; lucrări de deviere a utilităților și alte lucrări, cu supunerea spre aprobarea Autorității contractante.
- Citește și VIDEO Tot ce trebuie să știi despre SRU: randări și imagini detaliate cu viitorul complex
„Aceste lucrări vor fi executate în etapa I și fac parte din strategia de accelerare (execuția rapidă a lucrărilor cuprinse în etapa I), conform obligațiilor asumate prin contractul de finanțare pentru realizarea
obiectivului)”, se arată în caietul de sarcini.
Săpătura generală va fi făcută până la 6-9 metri adâncime. „Pământul rezultat din excavații sau săpătură va fi transferat în zona de proximitate a municipiului Iaşi, pe o rază de maxim 30 km, de către Antreprenor, operatorilor privați sau autorităților publice locale. Depozitarea pământului se va face fără plata vreunei taxe, doar cu obligaţia ca local, acolo unde se cere, să se realizeze o nivelare a acestuia”, se precizează în documentație.
- Citește și Primele două licitații pentru spitalul regional Iași au o valoare de aproape 100 milioane de lei
Contractul are o valoare de 29 milioane lei, fără TVA, iar ofertele pot fi depuse cel târziu pe 12 iulie. În cel mai optimist scenariu, lucrările ar putea începe în toamna acestui an. „Se estimează că durata totală de realizare a investiției de 4 ani (48 luni), de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, fiind împărțită în două etape. Etapa 1 – cea de organizare de șantier și excavație, cu o durată de 4 luni, respectiv cea de realizare a construcțiilor, Etapa 2, de 3 ani și 8 luni (44 luni)”, potrivit Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), agenție a Ministerului Sănătății, care a preluat gestionarea spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova.
În context, amintim că SRU Iași este cel mai avansat proiect dintre cele trei enumerate, licitația lansată pe 1 iunie de ANDIS fiind prima de acest fel de la nivel național. Constructorul care va câștiga această licitație va amenaja și o serie de construcții provizorii: împrejmuire (1,5 km), panouri de identificare a investiției, cabine de pază, rampe pentru spălarea roților mașinilor, containere monobloc (10), puncte de prim-ajutor, platforme pentru depozitarea materialelor, containere pentru deșeuri, pichete PSI, rezervoare de apă, generatoare mobile și tablouri electrice.
Pentru executarea lucrărilor, ANDIS solicită constructorului să dispună de următoarele utilaje: buldozere pe șenile, excavatoare cu cupă întoarsă, autobasculante 16 mc, echipamente de torcret, autobetoniere, reciclatoare pentru stabilizarea solului, distribuitoare de liant, cilindru compactor și autocisterne.
„Pe amplasamentul destinat construirii SRU se află LEA 20 kV FAI-Popricani Derivația Șorogari, linie care traversează latura de nord-est a terenului pe o lungime de 70 m, distanța de la linie la parcarea subterană fiind de 8 m. De asemenea, LEA 20 kV existentă supratraversează drumul de acces în incinta spitalului din partea de est, față de care nu se respectă distanța minimă normată și nici măsurile de siguranță și de protecție”, se precizează în documentația de atribuire, în condițiile în care această linie va trebui demontată și relocată.
Cea de-a doua licitație vizează contractarea unei firme care va acţiona atât în calitate de diriginte de şantier, cât şi în calitate de supervizor. Serviciile constau în supravegherea execuţiei lucrărilor şi aprobarea lucrărilor (inclusiv a cantităţilor, materialelor şi echipamentelor). De asemenea, contractantul va asigura servicii de management de contract şi consultanţă referitoare la contractele de lucrări şi la cele de furnizare de echipamente medicale şi non-medicale, sistem IT şi mobilier. În acest caz, valoarea estimată a contractului se ridică la 44,8 milioane lei [vezi anunțul de intenție publicat în SEAP].
ANDIS estimează că licitația pentru realizarea construcțiilor viitorului complex SRU va fi lansată în vara acestui an, dar, deocamdată, nu a fost publicat și un anunț de intenție în acest sens.
Potrivit estimărilor proiectantului SRU, în primul an de funcţionare, spitalul va gestiona peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Cheltuielile operaţionale ale SRU vor trece pragul de 70 milioane euro anual, în condiţiile în care unitatea va avea 3.000 de angajaţi.
Odată operaţionalizat, SRU va prelua toate responsabilităţile actuale ale Spitalului „Sf. Spiridon” în ceea ce priveşte pacienţii acuţi şi de urgenţă ai unităţii. De asemenea, SRU va prelua şi o parte dintre serviciile actuale ale altor spitale precum Neurochirurgie, Pneumologie, Dr. Parhon, Spitalul de Copii şi maternitatea „Elena Doamna”.
Fondurile pentru construirea SRU sunt asigurate de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (credit guvernamental). Într-un scenariu optimist, lucrările principale (amenajarea construcţiilor complexului) vor începe în cursul anului 2024 şi vor finalizate cel mai devreme în 2028.