Connect with us

Stadiul lucrărilor la una dintre clădirile emblematice ale Copoului: se pregătește inaugurarea

Repere istorice

Stadiul lucrărilor la una dintre clădirile emblematice ale Copoului: se pregătește inaugurarea

Demersurile pentru refacerea Casei Universitarilor (CUI) au demarat în toamna anului 2016, dar licitația a fost lansată trei ani mai târziu: în prezent, potivit rectorului Tudorel Toader, lucrările de restaurare sunt în curs de finalizare, iar Universitatea „Al.I.Cuza” pregătește deja momentul inaugurării.

„În septembrie 2016, începeam demersurile pentru consolidarea şi restaurarea Casei Universitarilor/CUI, moment în care m-am deplasat la sediul CNI – Compania Naţională de Investiţii. În iunie 2022, pregătim invitaţiile pentru momentul de inaugurare, redăm comunităţii academice, Iaşului în general, ceea ce CUI a reprezentat pentru multele generaţii de profesori şi de absolvenţi”, a scris rectorul UAIC pe pagina sa de Facebook.

CUI a fost edificată înainte de anul 1800 și este o construcție realizată din zidărie de cărămidă plină arsă, cu planșee din lemn. „În jurul anilor 1840 clădirea, aflată în proprietatea logotătului Canta, a fost integral refăcută, supraetajându-se cu un nivel”, se arată în proiectul tehnic.

La începutul anilor 1900, imobilul apare în arhive ca fiind Școala Urbană de Gospodărie, iar în perioada interbelică drept Școală de Manaj. După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea intră în bunurile de inventar ale UAIC și capătă destinația de cantină – restaurant a universității. Până acum câțiva ani, în incinta CUI a funcționat un restaurant deschis publicului larg.

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top