Connect with us

Tramvaiele Bozankaya sunt puse în circulație la 9 luni de la livrarea primului vehicul

Tramvaiele Bozankaya au circulat până acum doar noaptea

Local

Tramvaiele Bozankaya sunt puse în circulație la 9 luni de la livrarea primului vehicul

Primele tramvaie Bozankaya vor fi puse în circulație începând de luni, 6 iunie, de la ora 12.15, ocazie cu care va fi dat în funcțiune și rondul Țuțora. Anunțul Primăriei completează informația făcută public deja de CTP cu privire la reconfigurarea unor trasee de pe raza orașului (citește detalii).

Până în prezent au ajuns 7 dintre cele 16 tramvaie contractate de Primărie la producătorul turc Bozankaya, fiecare vehicul costând în jur de 2 milioane euro, banii fiind asigurați de către Uniunea Europeană. Primul vehicul Bozankaya a ajuns în septembrie 2021 la Iași: de la acel moment a fost începută o procedură birocratică pentru obținerea tuturor avizelor necesare punerii în circulație, cele mai mari probleme fiind cu cel de la Autoritatea Feroviară care abia în luna mai 2022 și-a dat acordul.

Prima cursă cu un tramvai Bozankaya va fi făcută din rondul Țuțora, nodul intermodal fiind amenajat tot cu fonduri europene. La eveniment vor participa primarul Mihai Chirica, șefii CTP și reprezentanți ai constructorilor, precum și ai companiei turcești Bozankaya (Emrah Dal – Vicepresident, Yiğit Belin – Sales Director, Ulaş Beştepe – Project Manager).

Rondul Țuțora, modernizat cu fonduri europene, va fi pus în funcțiune pe 6 iunie

„Tramvaiele Bozankaya vor contribui evident la îmbunătățirea în continuare a transportului public în orașul nostru. De asemenea, finalizarea lucrărilor pe bulevardul Virgil Săhleanu va facilita circulația călătorilor spre și dinspre Zona Industrială și Tomești”, a declarat primarul Chirica, citat într-un comunicat al Primăriei.

Primarul a catalogat drept „impecabil” modul în care se desfășoară contractul cu Bozankaya, însă afirmația acestuia este controversată – contractul cu turcii a fost semnat în noiembrie 2019 și nici până acum a fost finalizat, în condițiile în care mai trebuie livrate încă 9 tramvaie. În schimb, un contract similar cu un alt producător (PESA), facilitat de către Ministerul Dezvoltării, a fost încheiat în iunie 2020 și a fost finalizat în decembrie 2021, odată cu livrarea ultimului tramvai PESA la Iași (au fost contractate tot 16 bucăți).

Potrivit Primăriei, celelalte 9 tramvaie pe care trebuie să le livreze turcii vor ajunge până la sfârșitul acestui an. Cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing etc. Dotările sunt similare cu tramvaiele PESA.

CTP reînființează traseul de tramvai 5, iar rutele 7, 8 și 29 au fost modificate: de exemplu, 7 va circula prin Podu Roș

Potrivit CTP, tramvaiele vor reveni pe traseul cu numărul 5, iar itinerariul va fi Dacia – Bd. Nicolae Iorga – Țesătura – Baza 3 – Rond Țuțora – retur. Astfel, vagoanele vor înlocui autobuzele pe această rută. Decizia a fost luată de către Primăria Municipiului Iași, la propunerea Companiei de Transport Public Iași, și va intra în vigoare din 6 iunie 2022, odată cu încheierea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de tramvai din zona Piața Ing. Virgil Săhleanu – Rond Țuțora.

De asemenea, și traseele 7, 8 și 29 vor fi modificate, începând cu aceeași dată:

  • tramvaiele de pe traseul 7 vor circula prin Podu Roș [acum, 7 circulă prin Tudor Vladimirescu] având următorul itinerariu: Canta – Târgu-Cucu – Podu Roș – Rond Țuțora – retur;
  • tramvaiele de pe traseul 8 vor circula până la capătul de linie din Țuțora, pe itinerariul: Copou – Târgu-Cucu – Tudor Vladimirescu – Rond Țuțora;
  • autobuzele de pe traseul 29 vor întoarce la capătul de linie din Țuțora, noul itinerariu fiind: Tomești – Rond Țuțora – retur.

Oficialii CTP au anunțat că noile modificări vor fi aplicabile începând de luni, 6 iunie 2022, de la ora 12:00. „Pentru o mai ușoară adaptare a călătorilor, concomitent, pe parcursul zilei de 6 iunie 2022, vor circula și autobuze pe traseul 5, iar pe traseul 29 vor circula mijloacele de transport public până în Podu Roș”, se arată într-o informare a CTP.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top