Connect with us

Transport feroviar: linia Ungheni – Iași – Pașcani, proiect de 400 mil. euro care va fi finanțat cu fonduri UE

Proiecte publice

Transport feroviar: linia Ungheni – Iași – Pașcani, proiect de 400 mil. euro care va fi finanțat cu fonduri UE

Un proiect important care va fi finanțat în următorii ani în județul Iași vizează calea ferată Ungheni – Iași – Pașcani, în lungime de 97 km și cu o valoare estimată de 388 milioane euro.

Proiectul este una dintre prioritățile incluse de guvern în Programul Operațional Transporturi (POT) pentru a primi finanțare integrală, conform deciziei guvernului 1302/2021, hotărâre modificată recent.

Una dintre modificările aduse în acest an în cadrul programului de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare prevede, de asemenea, o investiție importantă pentru Iași.

„Printre modificări se numără adoptarea de politici de transport feroviar dedicate sprijinului Ucrainei prin construcția a 3 instalații de transpunere boghiuri (ecartament normal – ecartament larg), iar una dintre aceste instalații urmează a fi amplasată în județul Iași, pe linia Iași – Ungheni, fie în vecinătatea celei existente în prezent în stația Cristești – Jijia, fie în stația Nicolina”, se arată într-un document al Ministerului Transporturilor, consultat de APIX.ro.

Ruta feroviară Ungheni – Iași

Montarea unei astfel de instalații are o consecință importantă, respectiv creșterea volumului de trafic de marfă. Ruta feroviară din Ungheni a fost intens utilizată de la începutul invaziei ruse în Ucraina – potrivit MT, de la debutul războiului, linia a deservit „un volum semnificativ de mărfuri în relația România – Republica Moldova – Ucraina și retur”, dar autoritatea centrală nu detaliază informația.

În schimb, decizia de a monta o altă instalație de transpunere (schimbarea boghiurilor de ecartament larg cu boghiuri de ecartament normal sau invers) vine în contextul creșterii majore a traficului de marfă.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top