Connect with us

Trei Fântâni: proiectul italienilor cunoaște noi dimensiuni – 27 de clădiri, iar două treimi sunt blocuri cu 10 etaje

Investiții private

Trei Fântâni: proiectul italienilor cunoaște noi dimensiuni – 27 de clădiri, iar două treimi sunt blocuri cu 10 etaje

Un proiect inițiat de o firmă deținută de doi italieni intră din nou în dezbatere publică, la un an de la prima consultare de acest fel. Motivul este că, între timp, proiectul a suferit modificări, iar investitorul (Italimob Costruzioni) propune noi reglementări urbanistice. Unele surse spun că investiția italienilor este estimată la peste 100 milioane euro.

În ultima variantă publicată de Primăria Iași, în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) apar 27 de clădiri: 18 blocuri cu 10 etaje, 3 clădiri cu 4 etaje, 5 clădiri cu 2 etaje și o clădire (mall) cu un singur etaj. Toate imobilele au subsol, demisol și parter. Noul proiect va fi dezbătut public pe 15 mai, la sediul municipalității.

Italimob Costruzioni Iași SRL are la dispoziție un teren de 13,3 hectare. În zona din față a terenului, care are deschidere la str. Trei Fântâni (și unde se află stâlpi de înaltă tensiune) va fi amenajat un spațiu verde pe o suprafață de 2,2 ha, conform proiectului analizat de APIX.ro. În spatele acestui spațiu vor fi două clădiri comerciale, iar în lateral alte două (regim cu maximum 4 etaje).

În centrul amplasamentului sunt propuse cele 18 blocuri cu 10 etaje, iar în perimetrul acestora este propus și un parc cu o suprafață de circa 1,5 ha. În același timp, investitorul nu va putea schimba destinația unui hectar pe care îl are în proprietate întrucât este vorba despre fond forestier. Pe latura sudică a amplasamentului (la liziera pădurii) sunt propuse alte 5 clădiri, fiecare cu 2 etaje.

Amplasamentul investiției (str. Trei Fântâni se află în partea dreaptă, la limita ultimei parcele)

Principalul acces este str. Trei Fântâni, o arteră fără trotuare și destul de deteriorată care face legătura cu șos. Bucium și șos. Iași-Tomești. O altă cale de transport ar fi str. Grigore T. Popa (spre Bucium), dar strada este subdimensionată și nu se prezintă într-o stare corespunzătoare.

În ceea ce privește aducerea la o stare corespunzătoare a infrastructurii, în proiectul de PUZ sunt enumerate câteva necesități, dar nu se precizează în mod precis când și cine va face investițiile. Necesitățile identificate sunt:

  • reabilitarea str. Trei Fântâni
  • redimensionarea și modernizarea străzilor Grigore T. Popa și Dealul Bucium
  • repoziționarea str. Trei Izvoare (strada este parțial pe proprietatea privată a beneficiarului PUZ-ului)
  • crearea unei artere de legătură între str. Trei Fântâni și bld. Virgil Săhleanu ce traversează calea ferată din zonă („pentru fluidizarea traficului și evitarea aglomerării traficului din șos. Bucium”)
[click pe imagine pentru a vedea schița originală – fără adnotările APIX] În ceea ce privește accesul nou spre Zona Industrială, investitorul și-ar fi asumat această investiție în baza unor discuții preliminare cu Primăria Iași

Planul investitorului este să cedeze domeniului public mai multe porțiuni din teren (în total, 3.600 mp) astfel încât să fie redimensionate străzile enumerate. În același timp, în incinta amplasamentului este prevăzută în proiect o rețea rutieră care să asigure accesul viitorilor locatari la străzile din vecinătate.

Pasajul peste calea ferată ar face legătura cu Zona Industrială

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top