Connect with us

Un parc întins pe un hectar ar putea fi amenajat în zona Nicolae Iorga

Spații verzi

Un parc întins pe un hectar ar putea fi amenajat în zona Nicolae Iorga

Primăria ar putea intra în proprietatea unui hectar de teren în zona Nicolae Iorga. Suprafaţa se află lângă Gara Internaţională, şi se are în vedere amenajarea unui parc. Proprietari privaţi ai bunului au iniţiat un schimb de teren, după ce au întâmpinat probleme în valorificarea suprafeţei din punct de vedere urbanistic, scrie ZDI.

Terenul de 10.767 mp a fost achiziţionat, în 2021, de două firme (Mercur Mary şi Imperia Divizia Construcţii, care deţin suprafaţa în cote egale) pentru o sumă de aproape 1,9 milioane euro (circa 175 euro/mp). La începutul anului trecut, pe site-uri de profil, terenul era scos la vânzare pentru 5,9 milioane euro, de trei ori mai mult faţă de preţul de achiziţie. Odată cu inițierea schimbului, trebuie făcută o evaluare independentă a terenului.

Terenul se află în vecinătatea Gării Internaționale

În prezent, la Primărie este analizată o solicitare de schimb de teren. Iniţiativa a venit la puţin timp ce unul dintre consilierii locali (Răzvan Timofciuc) a vehiculat o astfel de soluţie în plen, în cadrul unei şedinţe de anul trecut. Consilierul propunea ca Primăria să iniţieze schimbul, în ideea ca terenul din Nicolae Iorga să fie valorificat ca spaţiu verde, respectiv prin înfiinţarea unui parc.

Potrivit surselor ZDI, discuţiile între cele două părţi sunt avansate. O dovadă în acest sens constă şi în faptul că, la finalul lunii decembrie 2023, Primăria a eliberat două certificate de urbanism pentru „înfiinţare parc” pe terenul în cauză. Unul dintre actele urbanistice este pe numele municipalităţii, fiind vorba despre un certificat de informare, iar celălalt pe numele unuia dintre proprietari (Mercur Mary).

Proprietarii nu pot valorifica imobiliar terenul întrucât terenul este inclus în Registrul Spațiilor Verzi al Iașului – cele două firme au pierdut chiar și un proces (la fază de recurs) cu Primăria pe această temă, iar terenul a rămas spațiu verde, iar legea interzice schimbarea unei astfel de funcțiuni.

Citește mai multe în ZDI

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Spații verzi

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top