Connect with us

VIDEO Premieră la Iași: sunt puse în circulație autobuze electrice – pe ce trasee vor fi și cine va putea călători cu ele?

Local

VIDEO Premieră la Iași: sunt puse în circulație autobuze electrice – pe ce trasee vor fi și cine va putea călători cu ele?

Primele autobuze electrice vor circula la Iași începând cu 24 noiembrie 2022 și, în primă instanță, vor fi dedicate curselor speciale pentru elevi – fiecare astfel de traseu va fi deservit de câte un autobuz, conform Primăriei Iași.

„În acest fel vor fi făcute și măsurători în traseu în ceea ce privește comportamentul acestor autobuze, precum și autonomia lor în condiții reale de trafic. În funcție de aceste rezultate numărul acestora va fi mărit pentru cursele pentru elevi și studenți și nu numai”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Traseele pe care vor fi disponibile vehiculele și orele de plecare:

  • traseul 19 / orele 7:00 și 7:15 / Canta
  • traseul 28 / orele 7:00 și 7.15 / Dacia
  • traseul 36 / orele 7:05 și 7:20 / Dacia
  • traseul 42 / orele 7:10 și 7:20 / Frigorifer
  • traseul 43 / orele 7:00 și 7:20 / Păcurari
  • traseul 52 / orele 7:00 și 7:20 / Piața Alexandru cel Bun

Primăria Iași a semnat contractul cu compania poloneză Solaris Bus & Coach în aprilie 2021, proiectul fiind finanțat cu fonduri europene în cadrul unui program național gestionat de Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care autoritatea centrală a organizat licitația.

În cazul Iașului, contractul a vizat furnizarea a 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală a proiectului este de 66,7 milioane de lei, adică aproximativ 13,5 milioane de euro.

Până în prezent în Iași au ajuns 16 autobuze dintre cele 20 contractate.

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune. Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4.

Prin intermediul aceleiași linii europene de finanțare, Iașul va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA.

Datorită fondurilor europene Municipiul Iași are deja 16 tramvaie PESA în valoare de 163 de milioane de lei și încă 10 dintr-un lot de 16 tramvaie Bozankaya în valoare de 168 de milioane de lei. Astfel, grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top